Disse “kattene” må jeg bare ha…

Så var det dagen for lussekattbaking. Det er ikke før den 13.desember de skal spises. Altså om 2 dager. Men, jeg måtte bake i dag formiddag, for drar med tog til Oslo i kveld for å hjelpe med flytting og barnepass der inne. Og jeg har lenge lovet å bake lussekatter. Dattera har ikke tid til det selv i denne flytteprosessen. 

Jeg baker også alltid selv lussekatter. Det var en tradisjon jeg startet med for noen år siden. Jeg liker dem og ergo lager jeg dem. Og så er de så fine å fryse, så da har jeg gjærbakst etter jul også….kanskje…..

Og jeg bruker ordentlig safran. Ikke noe tull. Jeg kjøper det på apoteket, det vil si Apotek1, så klart.

Her er oppskriften jeg brukte i dag:

900 g hvetemel

120 g sukker

1 pk tørrgjær

0,75 g safran

1 ts salt

4 dl melk

150 g smør

2 egg

Rosiner til “pynt”

(og 1 egg til pensling)

Dette kan blandes på forskjellige måter, men jeg gjør det sånn:

Mel, tørgjær, sukker, safran, salt og sukker blandes i kjøkkenmaskin.

Smør og melk varmes opp i kjele på ovnen til passe temperatur, såkalt “fingervarmt”.

Væsken has så i melblandingen og maskina settes i gang. Jeg har videre oppi de 2 eggene, mens maskina fortsatt går. La den gå i ca 15 minutter.

Dekker til bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle over det igjen.

Står til heving til deigen blir minst dobbel. Kan variere etter romtemperaturen. Min sto i 1 time. 

Av med plast og håndkle og sett maskina på igjen en stund. 

Deigen ga 24 lussekatter hos meg. Det avhenger selvsagt av hvor store du vil ha dem.

Pensle alle med sammenvispet egg og putt på noen rosiner.

Det beste er å dekke over med plast igjen før etterheving for å unngå trekk. Jeg gjorde ikke det. Gikk bra.

Ovnen ble satt på 200 grader. De 2 brettene med lussekatter ble stående til heving i ca. 30 min.

Så inn i ovnen i ca 13 minutter. Må se an på slutten. Trenger mer tid hvis store.

Mine hevet seg veldig bra, så kunne godt ha laget mindre emner og altså fått flere “katter”.

 

Se hva Wikipedia sier om dette:   Lussekatter er en type gjærbakst som i Norden først og fremst bakes til Luciadagen 13.desember. Lussekattene er formet som små boller, S-formede kringler og lignende. Lussekattene skal være gule, og for å få den riktige smaken brukes krydderet safran. De garneres ofte med rosiner.

Det norske navnet lussekatt er lånt fra svensk der tradisjonen med å feire Luciadagen har lange tradisjoner. Et eldre, ofte lokalt svensk navn har vært döfvelskatt, dyvelskatt og lignende, det vil si «djevelkatt».

Skikken med lussekatter skal ifølge en teori ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling, mens en kristusskikkelse i form av et barn delte ut boller til alle de snille. For øvrig skal Jesus ha passet bedre som gavegiver blant protestantene enn den katolske helgenfiguren St. Nikolaus, forløperen til julenissen. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder, eventuelt med det billigere alternativet gurkemeie.

#lussekatt #advent #bakedag #kaker #gjærbakst #safran

 

 

 

25 kommentarer
    1. Å nam disse så skikkelig gode ut <3 Tror ikke det blir å få bakt noe sånt her i år. Mangler å få satt inn steik ovnen enda på dette kjøkkenet. Men det blir. Får kose oss å bake noe annet etter vert 🙂

    2. Nam, nam :p Luciakatter er kjempegodt, og tusen takk for at du delte oppskriften. Hva gjør man hvis man ikke har safran?
      Når jeg blir lettere for forkjølelsen skal jeg fortsette med bakingen jeg også. Er bedre i dag, men fortsatt tung i hodet. Best å ta det med ro.
      Ønsker deg en kjempefin tirsdagsettermiddag <3 🙂
      Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

    3. De lussekattene så farlig gode ut, mmm! Jeg pleier å bake jeg også, men jeg har igjen to poser fra i fjor. De er like gode nå et år etter 🤓

    4. Toril: Bare hyggelig! Hvis du ikke har safran, kan du bruke gurkemeie. Blir gule av det også, men annerledes og grei nok smak, tror jeg. Alltid brukt safran. De har det på apoteket 🙂

    5. Vera Lynn: Har smakt allerede. Måtte jo det. Best når de er ferske. Men mange åkte rett i fryseren. Tar ut og tiner rett før bruk. Har med noen på toget til Oslo nå også. God kveld!

    6. Ja det er den tiden snart også..Jeg har aldri hatt store tradisjoenen med det…men ungene hadde jo feiring i barnehage..det husker jeg….Hjemme kan jeg ikke huske at mor bakt det, og jeg har ikke vært flink der heller….hihihi Disse så nydelige ut! Nammis

    7. Jeg har faktisk ikke bakt lussekatter en eneste gang! Safran, hva koster det egentlig? Alltid hørt at det er så veldig dyrt.. Kos deg i hovedstaden.

    8. Toini: Ikke tradisjon med det før jeg fikk barn jeg heller. Var nok barnehagen som påvirket oss. Og så syntes jeg de var gode og så ble det sånn da 🙂 De ble faktisk gode!

    9. Ludsekatter er godt!!! Dine så veldig fine ut. Jeg har også brukt å lage de, men siden jeg brukte gurkemeie i starten er det den smaken jeg liker best. Har også lagd med safran. Startet en tradisjon med å ta med bakverket og så dra på besøk til noen som hadde behov for en oppmerksomhet. Blir det du skal gjøre i år :).
      Liker godt Lussia-sangen, den må jeg få med meg den 13.
      Lykke til med turen til Oslo. Godt å kunne hjelpe <3

    10. Disse ser veldig gode ut, og fine <3
      Jeg har ikke adoptert den tradisjonen der, men det kan godt hende jeg lager det likevel 🙂 Kanskje det ville være litt koselig å overraske datteren min med det når hun kommer hjem fra langkjøring med kjøreskolen den kvelden? Hmm....godt tips 🙂 Tusen takk for oppskriften. Problemet for meg er safranen.... Men kan hende jeg når innom et apotek før bakingen 🙂
      Kos deg med lussekattene <3

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg