Legger den seg i år?

 

Legger den seg i år mon tro? Isen på Mjøsa altså. Vi sier det. Isen legger seg. Det heter kanskje det andre steder også?

Jeg tenkte på det igjen i dag på morgenturen. Ser jo Mjøsa hver dag og kan følge med. I fjor var det is på hele Mjøsa. Det skjer ikke hvert år. Det er veldig fint som turområde når dette skjer. Den store vidda med vann under blir tilgjengelig for folk og fe……og hunder.

Der kan man gå på ski, ta en sparktur, spasere på bena, eller rett og slett gå på skøyter hvis ikke isen er snølagt. Og andre pilker etter fisk. Og det kryr av folk der ute de vintrene dette skjer. Særlig i solskinn i februar og mars. For ikke å snakke om påsken. Da er det folkevandring. Hvis isen holder så lenge da.

Blir spennende dette. Er is bare innerst i vikene her hvor Mjøsa er på sitt bredeste nå. Og jeg tør ikke å gå utpå der. Ikke noe behov for det. Har ikke sett noen andre heller. Så bildene jeg har valgt til dette innlegget er fra en tidligere vinter.

Statistikken viser at mjøsisen jevnt over legger seg helt i slutten av januar eller første uka av februar. Vi kan fortsatt få is, men det begynner å haste. Da må det bli kaldt, og det vil vi vel ikke nå? Blir nok ikke vandring på mjøsisen iår, for er langt uti februar, og i dag er det 4 varmegrader.

Mjøsa er stor og lang. Derfor er det ikke lett å bestemme når den er islagt. Men det er vanlig å si at vi har is på Mjøsa når isen ligger fra Lillehammer, nedover forbi Gjøvik og i Storfjorden mellom Nes og Toten. I tillegg må isen ligge i Furnesfjorden og i Storfjorden mellom Hamar/Stange og Nes/Helgøya. (Hamar Arbeiderblad 2018)

Is dannes når vanntemperaturen er kommet til frysepunktet. Det vet vi alle 😉 En unik egenskap ved ferskvann gjør at vanntemperaturen holder seg godt over frysepunktet hele vinteren på større dyp enn et par meter.

Isleggingen skjer ofte i løpet av en natt på små vann. Isen kan være farbar i løpet av få dager. På større vann islegges det ofte først på de grunne partiene. Vind forsinker isleggingen.  I samme område kan derfor små og grunne vann islegge seg i oktober/november, mens store og dype innsjøer ikke islegges før godt over nyttår. På store og dype vann vil grunne viker som ligger skjermet for vind islegges tidlig, så i starten av sesongen finner man størst variasjon i istykkelsen på store vann. (Wikipedia)

Javel. Det skal tykk is til for at jeg beveger meg utpå. Og jeg husker spesielt opplevelsen i fjor med spraking, knaking og smelling i isen. Den levde og rørte på seg. Var visstnok ikke farlig, sa folk, men ekkelt var det. Så jeg var ikke akkurat midt utpå isen. Etter hvert vil jo den knakingen føre til at det dannes råker. Og med vind og mildvær er iseventyret over.

Men da kommer våren!

24 kommentarer
    1. Ja Mjøsa er stor og farlig faktisk. Du har Lillehammerfjorden, Birihavet og Storfjorden. Isen her oppe på Lillehammerfjorden har lagt seg,men det er jo ikke rart,for vi har en lang fjiordarm. Men her har vi elva som er åpen nesten hele året. I fjor var den frosset (Mesnaelva). Men den er alikevel usikker. Den går langs. Lillehammersiden ned forbi renseanlegget og skrår over mot vingrom kirke og går på den siden nedovet. Det som er skummelt med den er at det er strøm under isen. Vi har skøytebane ig i år tror jeg den kun går ned til mjøsbrua. I fjor gikk vi til Hamar.

      1. Ikke så langt ut der på bildet, da. Men temmelig stiv og anspent i kroppen, ser du 😉 Og det året var det is på hele Mjøsa og veldig kaldt.Ellers er jeg ganske så forsiktig når det gjelder is 🙂

    2. Som sørlending er jeg nok ekstremt forsiktig med å gå ut på isen, for her er det så sjelden den legger seg, eller den er ikke trygg nok pga korte kuldeperioder. Så er jeg sikkert også overforsiktig på akkurat det området. Et sted jeg aldri har satt beina, er isen på elva. ( Ingen is der nå da) .Jeg lærte i tidligste barndom at det rennende vannet sliter isen på undersiden, så den kan være tynnere enn man tror, så ligg unna, sa min far. Lydig fremdeles, jeg.
      Må innrømme at jeg grøsset litt for noen få år siden da jeg oppdaget fotspor i snøen på elveisen. Og det var små spor…..et barn. Da stod jeg faktisk på en bro og sjekket at sporene gikk helt inn til land. Man vet jo aldri….

      1. De barnesporene du så var litt skummelt, ja. Bra det var ok. Fint at du er folrsiktig på is. Det er jeg også. Føler meg litt pysete noen ganger i forhold til andre, Men greit å ikke ta noen sjanser.

    3. Du er kjempetøff som går utpå der. Jeg hadde aldri gjort det. Det er is på Glomma vinterstid også, ikke søren om jeg har bevega meg ut der, hehe.. Nå har Glomma begynte å smelte, vel, ihvertfall isen 😀
      Kjempefint bilde av deg i “ladder”. Tror ikke jeg har sett det siden jeg var barn 🙂
      God kveld til deg, Gunn!

    4. Det er veldig tjukk is må Mjøsa de årene det legger seg ordentlig. Da er det ikke farlig. Men allikevel er jeg litt engstelig da, selv om jeg vet at det er trygt. I år kan jeg ikke gå på isen. God kveld, og snart natt 🙂

    5. Jeg syntes Mjøsa er finest når den ikke er islagt jeg, kanskje for at jeg er vettskremt for å gå på isen. Mener pappa fortalte at han i sin ungdom, kjørte ned hest ut på Mjøsa og skar opp isflak som ble fraktet hjem for å bruke i frysehuset 😊

    6. Vi sier også at isen legger seg. Noen med humor sier at godt isen legger seg og ikke står. Hadde den stått så hadde vi ikke fått sol på mange uker!!!!! Jeg liker heller ikke å gå på is før jeg er helt sikker. Ekkelt å gå på isen når isen “synger” synes jeg, men å stå på kanten å lytte, er ok.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg