Feirer du vintersolverv?

“Nå snur sola”, sa de, og visste vel ikke helt hva de snakket om. Jeg vet jo hva som menes, men jeg sier det sjøl noen ganger også.

Vintersolverv heter det, og i år faller det på 21.desember. Ganske eksakt kan det fastslås at: Vintersolverv i Hamar, Norge er
fredag 21. desember 2018 kl. 23:23 CET. Så det, så….

Denne informasjon har jeg ikke oppi hodet mitt. Vært en tur på internettet, vet du. Og det står mer der:

Selve begrepet solverv kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr sola står stille. På norsk sier vi også at sola snur. Dette henger sammen med at vi står på jordkloden og ser opp på sola. For det er jo ikke sola som beveger seg, men jordkloden som kretser rundt sola.

Vintersolverv skjer idet sola når sin sørligste deklinasjon på ca. -23,4 grader, eller med andre ord: Denne dagen står sola lavere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag på året.

Vintersolverv på den nordlige halvkule skjer i desember hvert år, men datoene varierer fra 20. til 23. desember.

Så altså ikke samme dato hvert år.  

Førkristne nordmenn og en del av dagens nordmenn har noe felles: De feirer vintersolverv. De fleste hjem har jo allerede masse lys i adventstida, så i kveld er det lysfest! Jeg har forresten satt opp juletreet i kveld, så her er det mye lys! Pynter det senere. Noe spesiell fest er det nå ikke her med Barney og meg, men vi koser oss og småpusler ( i hvert fall jeg) og forbereder oss til julefeiring. 

Mange vil si at julefeiringa er en forlengelse av nettopp vintersolverv. Det er solsnu vi feirer. Andre feirer julen på kristent vis. I og med at det faller på samme tid, kan vi jo feire sammen og samtidig. Veldig greit. Men de fleste venter nok med den store feiringen til julaften − én stor fest holder.

Dagen er altså en tradisjon alle kan enes om, uavhengig av religiøs tilknytning. 

 

12 kommentarer

Siste innlegg