Annerledes turområde


Det vart litt annerledes enn planlagt på den lørdagsettermiddagen i slutten av november. Barney, jeg og Leafen måtte ut på kjøretur. Det hender nemlig at vi også hjelper til med å frakte andre enn oss sjøl rundt omkring.
Barney må ha lufteturene sine 3 ganger om dagen, og hvor det foregår spiller ingen rolle for ham, tror jeg. Det kan antageligvis være ganske spennende å utforske nye områder. Nye stolper, trær og slikt å lukte på…..og kanskje skvette litt på. Markere. Han liker forresten godt å tisse på bilhjul også. Hva nå enn han mener med det. Merkelig fyr.
♦️
Vi befant oss plutselig på et sted som Barney ikke hadde vært før. I hvert fall ikke utendørs. Det har hendt at han har ligget igjen i bilen der når jeg har parkert for å gjøre et ærend på senteret. Det er ikke det kjøpesenteret jeg oftest bruker, men greit med variasjon for meg også. Så befant vi oss ved Manglerud senter. Uten å gå inn. Mens vi venta på passasjeren vår, benytta jeg anledningen til å ta en av dagens lufteturer med Barney. Gikk an det også, sjøl om det ikke akkurat var skog og sletter som oppe ved oss.
♦️
Det er ei kirke ved parkeringsplassen. Manglerud kirke. Med fin grasplen og et mini- skogholt rundt. Idyllisk. Funka bra nok for hundelufting. Barney var fornøyd. Ikke akkurat stille der, for sjøl om plassen var fredfull nok, går E6 nedafor haugen, som du ser. Mye rart en skal ta bilde av, men vart nå frista til det. Kontrasten mellom fredfull kirke med snødekt plen og 4 felters motorvei i solnedgangen var et interessant nok motiv. Noen ganger tar jeg bilder som kanskje aldri blir brukt. Men filosofien min etter hvert har blitt at det er bedre å ta for mange enn for få.  Kan jo kanskje få bruk for et bilde eller to i et blogginnlegg. Da vart det slik denne gangen…..

Får vel følge opp, da😜

I går lanserte jeg en idé om å publisere «dagens bilde» på bloggen. Og da vil det jo i utsagnets rette betydning måtte bli HVER DAG.
Får sjå hvor lenge jeg klarer å innfri løftet mitt. I dag er det bare andre dagen, så kan i hvert fall ikke svikte allerede nå. Derfor altså et bilde som vart tatt i dag tidlig på morgenlufteturen med puddelen Barney.
Knipsa i trollskogen vår i «høydepanorama-format». Dette for å forklare hvordan jeg i all verden har fått med meg både Barney, skogbunn, toppen av trærne og litt himmel.

Om håndball, parkering og overvåkning🤗


Stille før stormen. Eller stille før kampen. Du ser det på bildet. Oppvarming. Det skulle være håndballturnering for smågutta.
Jeg kjørte Eldste barnebarn til hallen lenger nedi byen og satt på tribunen i 3 kamper. De spiller kun kamper på 15 minutter disse gutta. En kamp i timen, så det vart lange pauser innimellom. Men det var bare greit. Jeg slappa av med vekselvis å se på livet rundt meg og kikka i telefonen.
Og guttungene slappet av og lekte i pausa, med oppsyn av treneren.
♦️
Barney var hjemme. Får ikke lov til å være med i idrettshaller. Han klarer seg bra hjemme alene. Jeg vet at han gjør det, for overvåker ham med kamera. Et Tapo-kamera  som registrerer bevegelser og som gjør opptak og sender melding til meg på telefonen. Der kan jeg også kikke på ham. Veldig betryggende å vite at han klarer seg bra. Kunne jo ellers vært usikker på om han bjeffer eller gråter når jeg er borte.
♦️
Vi kjørte bil til håndballhallen. Kan være utfordrende, for ikke veldig godt tilrettelagt for parkering i Oslo. Skal vel helst ikke være biler, har jeg skjønt at noen mener. Vi skal bruke kollektivtrafikk. Ikke alltid at det funker. Kan ta litt lang tid med bytting mellom buss, trikk og/eller T-bane. Så denne gangen passa det absolutt ikke.
♦️
Så det vart bil. Egentlig et sjansespill å dra av gårde til ukjent sted uten å vite hvordan parkeringsfasilitetene er. Men gjorde nå det, da. Eneste muligheten i nærheten var et lite kjøpesenter med parkering i kjelleren. Vart litt lureri, for handla ikke. Tok sjansen. Der var det gratis parkering i 1,5 timer, men så måtte det punges ut, og det til gangs. Betalte 75 kroner timen.
Det er kanskje helt vanlig? I hvert fall på steder hvor det finnes få andre parkeringsmuligheter kanskje……
♦️
Helt greit. Det var gratis å se på kampene til guttene, så får sjå på det som en glad betaling for å se fine og flinke gutter i gode kamper.
Og for å tenke enda mer positivt: Jeg fikk i hvert fall parkert bilen slik at både han og jeg kom oss inn i hallen og kunne være der ei god stund.
I verste fall måtte jeg ha lempa ham av og kjørt hjem igjen med Leafen.
Men det skjedde altså ikke, så dette vart bare velstand🙋🏼‍♀️

Hva skjer? 🙄Ganske sjokka😅


I all verdens rike. Hva er det som skjer? Så høyt opp på bloggtopplista! Er det riktig? Det har aldri skjedd før. Har innfunnet meg med å vake lenger nedpå lista til Blogg.no. I hvert fall etter at jeg bestemte meg for å publisere kun ett innlegg i døgnet.
Til tider hadde jeg både 2 og 3 innlegg daglig. Da vart det litt flere lesere, men aldri så høyt opp som dette. Bare bortimot.
Jeg sjekker uansett denne topplista ganske tidlig på dagen. For er artig å følge med. Og egentlig litt moro å se hvilke innlegg jeg produserer som gir flest lesere. Varierer veldig.
♦️
Det er en del matbloggere som alltid kommer høyt opp på blogglista, så det er tydeligvis et populært emne. Men jeg kjører ikke aktivt på med det temaet likevel. Jeg liker å skrive om litt av hvert. Det som faller meg inn der og da. Da blir det veldig variert. For det er mye rart som surrer oppi huet på meg.
Og dessuten tar jeg ofte tilfeldige bilder gjennom dagen som også kan bli tema for et innlegg. Rett og slett.
♦️
Men altså nummer 11 på bloggtopplista er jo stort for en enkel hobbyblogger som meg. Derfor vart det faktisk et innlegg verdt, som nå produseres. Må jo ha lov til å skryte litt.
Men hvorfor så mange som 1073 lesere i går?
Det er lesertallene fra dagen før som registreres på topplista.
Kan jo bare bli spekulasjoner, men er fristende å si at det var mitt forsøk som «matblogger» som slo inn.
♦️
Gårsdagens innlegg handlet nemlig om fransk biffgryte og potetmos.
Dagen før der igjen var det også et matinnlegg: Kirsebærsaus og iskrem
Skal ikke sjå bort i fra at det var litt etterslep fra forrige dagen, hvis jeg nå først skal analysere. Og før der igjen var dagens innlegg om blå krysantemum.
Ikke akkurat mat, men blomster er kanskje også interessant?
Ikke godt å vite.
I hvert fall har maten min slått Barney-innleggene, for å si det sånn.
Barney som har vært bloggstjerna mi inntil nå😅

Starte med «dagens bilde», kanskje?


Temaet «Dagens bilde» kan kanskje være noe for bloggen min?
Men det krever jo at jeg tar et bilde som er presentabelt, og at jeg i det hele tatt får tatt et bilde hver dag. Eller jeg kan kanskje tillate meg sjøl å bruke gårsdagens bilde til nød, hvis det ble tatt flere bilder akkurat den dagen…..
Og kom kanskje på tanken da jeg fant ut at noen kaller seg fotobloggere, eller har en fotoblogg. Leste også om det inne hos blogger Gryende.
Her er i hvert fall bloggstjerna mi, Barney igjen, også denne gangen på glattisen. Han liker seg utpå den frosne flata, krøllegutten. Her i solnedgang.
Så får vi sjå om det blir noe av dette prosjektet. Ikke helt sikkert innbiller jeg meg…..
Kanskje heller en gang i uka?
På glattisen igjen.

Fransk burgundergryte og potetmos

Skulle prøve meg på en fransk gryte, en såkalt Boeuf Bourguignon, bortimot en slik en som Hellstrøm lager.
Men må i all respekt for superkokken si at det absolutt kun blir bortimot riktig, tenker jeg.
Nå vet ikke jeg hvordan hans gryterett smaker, men kan bare tenke meg at min ikke ble like god. Skulle bare mangle.
♦️
Starta med oppskrifta som jeg fant på internett.
Aperitif sin Hellstrømoppskrift på biff bourguignon 
Jeg fulgte oppskrifta til punkt og prikke, så resultatet burde bli bra. Med en forskjell. Det er nok en grunn til at det kalles en Burgundergryte, og det kan dermed godt være at vinvalget er viktig. Det bør antageligvis være en burgundervin. Jeg brukte IKKE en «fruktig rødvin fra Burgund» som det anbefales ellers på nettet. Holdt meg til en rimeligere variant. Husker ikke hva. Men ellers altså…..fulgte oppskrifta ganske nøye.
Jeg gjentar ikke den her, for du finner den ved å klikke på linken. Men du ser litt av prosessen på bildene mine.
Tok lang tid, og ikke minst skulle kjøtt og mye av grønnsakene marineres i rødvinen i ett døgn. Glemte det nesten, så vart bare 14 timer.
Men ellers….fulgte jeg oppskrifta
, mener jeg sjøl.
♦️
Vart faktisk godt, og gjestene som fikk det servert likte det også. Ikke den beste gryta jeg har laga opp gjennom, men det kan ha med sneven av bitterhet som kanskje kom av rødvinen, og at det rett og slett ikke var den riktige og fineste rødvinen. Vet ikke helt…..
♦️
Serverte hjemmelaget potetmos til. Det passer veldig godt.
Skrelte og delte opp poteter i biter. Kokte dem møre, og vel og merke uten salt. For ellers ville den ferdige retten blitt seig. Helte av vannet og moset potetene i kjelen. Så tilsatte jeg VARM melk (hadde nesten nådd kokepunktet).
For eksempel 2 dl varm melk til 800 gram poteter.
Tilsatte også noen spiseskjeer med smør, samt salt og gressløk.
Og slik var desserten: Kirsebærsaus og iskrem.

 

Det vart 3 ulike buketter

Du vakre krysantemum i blå drakt
Uvant….men fint
Dobbel glede
Speilbilde
Gir illusjon om flere skjønnheter
Jeg hadde bursdag
Fikk bukett og flaske med sprudlende dråper
Yngste barnebarn valgte buketten
Hun elsket fargen
Den ville passe for mommo
Og det gjorde den
Frisker opp i mitt grønne og brune interiør
Utradisjonelt og nydelig
Takk for kreativiteten og gavmildheten
Og jeg tok flere bilder av skjønnheten
Og lekte meg med redigering
Så det vart tre ulike buketter

Krysantemum (Plantasjen)

En ny oppskrift på eplekakeHøysesong for eplekake er kanskje tidligere på høsten når de norske eplene er modne og nyplukka. Lagde eplekake i november, jeg. Er lov det også, håper jeg. Fant ei oppskrift som jeg endra litt på. Gjengir framgangsmåten her. Baker ikke kaker så ofte, for liker ikke å ha så lett tilgang til godsakene. Sjøl om det blir lagt i fryseren, vil jeg si at det er for lett tilgjengelig for en som er alt for glad i all slags mat, inkludert kaker og andre godsaker. Snakker om meg sjøl.
♦️
Nå hadde jeg 5 epler som hadde ligget ganske lenge i kjøleskapet, skulle ha gjester og fant ut at det kunne være greit med ei eplekake.
Oppskrifta var som følger:
Varmet opp ovnen til 180 grader.
Brukte ei stor, rund form, men kunne også brukt ei lita langpanne.
150 g smør ble smeltet i en kjele på ovnen og så avkjølt
Vispet 4 egg og 3 dl sukker til eggedosis
6 dl siktet hvetemel og 2 ts bakepulver ble rørt inn i eggedosisen vekselvis med 2 dl matfløte.
Rørte til slutt inn det smeltede smøret.
Helte røren i formen.
4 dl vaniljekrem ble fordelt jevnt over kakerøra
Skrelte og renset 5 syrlige epler og delte dem opp i båter.
Vendte eplebitene i kanel og sukker.
Fordelte dem jevnt på toppen av kaka.
Cirka 50 g smør ble skjært i skiver med ostehøvel og fordelt over eplene.
Drysset helt til slutt over perlesukker.
Ble stekt midt i ovnen på 180 grader i ca. 50 minutter.
♦️
Vart faktisk ganske god. Mektig kake, så det ble mye igjen til fryseren etter at gjestene og jeg hadde forsynt oss. Kjekt å ha på lur til neste besøk. Skal ikke sjå bort i fra at jeg tiner meg et stykke sjøl etter hvert også.