Det burde ha skjedd på torsdag

Hvorfor burde det ha skjedd akkurat på torsdag?
Jo, da var det den årlige dagen for denne begivenheten. Men det er visst ikke så farlig om det skjer en annen dag heller, har jeg erfart. Det dreier seg om fårikål. Og den har sin egen dag, som mye annet.
Det er alltid siste torsdag i september.

Snikksnakk om fårikål

Fårikål to be! Kål og lammekjøtt.

Kunne hatt det oftere, for det er lett å lage. Men det blir omtrent som med ribba på julaften og lammesteka i påsken. Har det bare en gang i året. Tradisjon. Norsk.

Traust bondekost.

Lenger ned kan du også lese mer om Fårikålens dag.

 

Forberedelsene

Stakk innom Rema1000. Så fikk jeg se lammekjøttet og senere kålhodet. Det var da jeg kom på at jeg skulle lage fårikål en av dagene.

Kjøpte 1,5 kg ferskt lammekjøtt. Og ja, jeg bruker lammekjøtt. Vet heller ikke om det er å få tak i kjøtt fra voksen sau lenger i butikkene. Det vet kanskje du?

Kunne lett ha brukt det også jeg. Smaker bare litt mer sau. Og det er greit.
I gamle dager tror jeg helt sikkert at mor brukte det, og ikke kjøtt av lam.

Slik laget jeg fårikålen

Kål og lam, lag på lag.

Trenger ikke oppskrift.
Så enkelt er det.

 • Altså lammekjøttet oppi stor kjele (1,5 kg)
 • 3 – 5  desiliter vann sånn omtrent.
 • Et stort kålhode (vet ikke hvor mye det veide)
 • Pepper og salt.
 • Poteter kokes for seg sjøl i egen kjele.

Kjøttet var ferdig oppdelt. Kålen skar jeg i store biter.
La et lag med kål først og så kjøtt. Krydret med salt og pepper.
Så kål og kjøtt og krydder, og til slutt kål.

Så ut som det var alt for mye kål, men jeg vet av erfaring at den synker skikkelig sammen i kokeprosessen. Sånn sett blir det aldri for mye kål, synes nå jeg.
Den blir nemlig kjempegod når den får koke lenge i krafta fra kjøttet. Nam!

Og dette blir fårikål når det får stå på ovnen å putre i 1-2 timer. Valgte 2 timer, for liker at kålen blir skikkelig myk og litt brunaktig. Og selvsagt at kjøttet er skikkelig mørt.

Skal egentlig være hel pepper, enten direkte oppi gryta eller i en liten beholder med hull i.
Jeg valgte en ny vri i år. Hadde kun ekstra grovmalt pepper. Du ser det på bildene.
Gikk veldig greit. Ble bra med peppersmak. Men det liker jeg.

Har sin egen dag også.

Godt i gang. Stå litt til….

Fårikålens dag.

I hvert fall i følge Internettet og en blogg der inne fra 2015.

Fårikålens dag (Kokebloggen)
Og her  er Tomsmatprat sitt innlegg om fårikål fra 2022.

Jeg hadde altså ikke fårikål på Fårikålens dag. For den var på torsdag som var.
Det viser seg at denne merkedagen alltid faller på siste torsdag i september.

Sjekk denne artikkelen fra øvrigheta også: Regjeringen.no:

Fårikål er Norges nasjonalrett .

Om det smakte?

Gjett! Det ble veldig godt, og akkurat som jeg husker det fra alle de andre årene opp gjennom, helt fra 50-tallet……

Og jeg laget så mye at jeg har til flere middager.
Den er faktisk enda bedre dagen etter, så vidt jeg husker…..fra gamle dager…..

Liker du fårikål, og har du laget det i høst?

Film fra håndballkamp….

  • Håndballkamp med datter i Ekeberghallen.
   Dette blir et kort innlegg her på bloggen. Jeg tok noen filmsnutter da jeg var i Ekeberghallen en kveld for å sjå på Datter spille håndballkamp. Redigerte sammen snuttene og la ut på YouTube, for så å sette det inn her.
   Det er faktisk på den måten det må gjøres hvis man vil sette inn videoer her på bloggen, har jeg funnet ut.
   Her er filmen:


   Og et tidligere relatert innlegg:
   Håndballkamp med datter og barnebarn.

 

 

Rart at det vart samtidig….

Kanskje ikke veldig rart, men morsomt likevel at det vart full pelsklipp og SPA på puddelen Barney på samme dato som for 5 år sida.
Nå skal det sies at det er litt endringer, men det tar jeg til slutt.
Først limer jeg inn det 5 år gamle bildet og innlegget her:
Mellompuddel Barney på klippebordet

Puddelen må stelles. Han må stelles ofte. Og jeg gjør det selv etter beste evne. Er det ikke børsting, kloklipp, pelsklipp eller bading, så er det tannpuss. Han skal helst pusse tenner hver dag. Noen ganger blir det bare 2-3 ganger i uka.

I dag har vi gjort det.

Tannpuss altså, og litt kloklipping og børsting. Det er ikke det morsomste han gjør, men mamma bestemmer. Vi tar ikke alt på en gang. Det blir litt pø om pø, også med pelsklipping. Da blir det opp på stellebordet og kanskje potene blir klipt en dag og hodet en annen dag.

Salong “Skamklipp”.

Og slik går nå dagene i puddelverdenen. «Salong Skamklipp» kaller jeg det av og til, men han kan nå ferdes i lokalmiljøet uten kommentarer og blikk, så er vel grei nok. På utstilling hadde det nok ikke gått.

Det som må gjøres med puddelen

 1. Klippe krøller på hele kroppen
 2. Ansikt og poter klippes helt snaut
 3. Bade med sjampo og føne
 4. Pusse tenner
 5. Klippe klør

Ja, hva skal vi klippe i morgen, da? Blir nok bading/dusj og ansiktsklipp, kanskje, hvis mamma gidder. Barney har ikke stemmerett….

Hvis du vil lese om Barney på tur, kan du se HER.

Slik lød det altså for 5 år sida. Endringer? Det er kun en ting som er forandret. Jeg klipper ikke lenger klørne hans sjøl. Vi tar turen til Anicura dyreklinikk hver fjerde uke for å få gjort det. Og både Barney og jeg er fornøyd med det. Særlig på grunn av at det går mye raskere enn da jeg fomla med det.

Litt vel optimistisk kanskje…..


Kanskje ikke det lureste tidspunktet å selge vinterutstyr på nå? Men det er i hvert fall ikke det verste. For det må vel nesten være om våren. Det passer bra for meg nå uansett, for jeg måtte rydde ut alt fra kjellerboden, og hvor skal jeg gjøre av ting?
Hadde heldigvis ikke veldig mye nedi der. En god del vart ødelagt også, så det har blitt kasta. Får forhåpentligvis litt erstatning for det fra forsikringsselskapet. Men så tenkte jeg at skia og sparken kanskje kan selges på Finn.no hvis jeg får litt for det. Beklageligvis har jeg ikke brukt noen av dem på flere år. Så hvorfor beholde?
♦️
Skiskoa gikk nå fløyten nedi der. Prøvde å vaske og tørke dem, men det skar seg. Lukta så vondt på badet etter hvert at jeg rett og slett slengte dem oppi søppelcontaineren utpå plassen her i går.
Hvis jeg skulle få veldig behov for skigåing og sparking etter hvert, får jeg heller kjøpe meg nytt, eller gammelt på Finn.no☺️
Fryktelig mye søppel.
Tjene litt penger kanskje?

Dagens treningsøkt vart slik…😜

Hyllereol i kjellerbod slås fra hverandre. Knuses med slegge
I går gikk jeg løs på den alt for solide kjempereolen nedi kjellerboden med tang som verktøy. Hadde som mål å skru ut alle de laaaaange boltene. Det innlegget kan du lese HER.
♦️
Det vart for slitsomt og langvarig, fant jeg ut. For det var så uhorvelig mange skruer. Så fikk jeg tips om et tøffere virkemiddel. En nabo hadde ei lita slegge. Du ser den på bildet. I dag tidlig entret jeg kjeller’n igjen og gjøv løs på spetakkelet.
♦️
Alt hang sammen, så håpløst å få bært eller dratt det ut og opp kjellertrappa i enkeltdeler. Og heisen er midlertidig ute av drift. Det også på grunn av den hersens oversvømmelsen.
Så da delja jeg i vei på den 2 meter høye og flere meter lange reolen.
♦️
Hadde vært en grei måte å bli kvitt innestengt frustrasjon og aggresjon på, men hadde ikke noe slikt innabords akkurat da. Brukte likevel alt jeg hadde av styrke da jeg slo løs. Det funka. Boltene ga etter og reolen vart partert. Deler av det ser du under her.
♦️
God følelse, sjøl om jeg vart sliten. Mestringsfølelse og ikke minst litt styrketrening på morraskvisten. Ikke dumt. Måtte tenke positivt på dette viset, for var ikke akkurat en morsom jobb. Etterpå bar jeg alt opp og ut sånn pø om pø. Trappetrening.
♦️
Tenkte vel tanken at det kunne brukes som ved, men slo det fra meg. Fuktig og soppbefengt. Måtte ha saget i flere dager, og ikke minst tørka. Kanskje lite bærekraftig å kaste oppi søppelcontaineren som står så lagelig plassert utpå tunet, men gjorde det. Ferdig.
♦️
Har blitt fryktelig mye blogging om denne oversvømmelsen, men det er liksom livet mitt om dagen, så da blir det slik, da. Skjer heldigvis litt andre ting også. 


Fryktelig mye søppel.
Om film, oversvømmelse og lokalavisa.

Får jeg til detta da tru?


Veldig bra med solide møbler og slikt. At de henger godt sammen og holder i mange år. Det er jo slik vi ønsker det. Kvalitet både i materialer og i konstruksjon.

Jeg er så veldig enig med meg sjøl der. Men det finnes unntak, og det opplever jeg nå om dagen.
Du ser nok tanga og skruene og hånda mi på bildene. Det kunne ha vært en normal setting med montering av hyller fra IKEA. Er ikke det. Jeg jobber tvert i mot med å demontere reoler. Av den enkle grunn at hyllene har stått under 1,5 meter vann og blitt både våte og skitne. Og i tillegg sikkert begynner å få mugg på seg. De må kasseres.
♦️
De sto der i kjellerboden da jeg kjøpte leiligheta, og det var jeg glad for. Solide og bra. Virker som de er bygd på stedet, eller at de er av det dyre og robuste slaget. Veldig bra. Helt til nå. For de må ut av boden for å kastes i søppelcontainere ute på gården. Alt skal bygges på nytt nedi kjelleren.
♦️
Hadde redskap som passer til de svære skruene jeg, vettu, og det funka bra med den tanga som jeg har arva etter faren min. Fjerna 10 hittil. Men det er så uhorvelig mange skruer at jeg tror ikke at jeg gidder den metoden likevel. Skal få lånt meg ei slegge og dælje løs på hele hyllesystemet. Tror det skal bli enklere. Håper jeg. Vet ikke før jeg har prøvd.
Sitter skikkelig bra sammen hele konstruksjonen, så, blir spennende.
Du ser størrelsen på skruene….eller boltene kan en kanskje heller kalle dem.
Dette hyllesystemet her var nok tenkt å vare veeeeeldig lenge.
Et relatert innlegg:
Fryktelig mye søppel

Mer fra nedi lia…..og litt kultur…..

Buss for trikk foran tysk cruiseskip ved Oslo kai og Sørenga
På turen nedover lia her om dagen, tok jeg flere bilder enn det vart plass til i innlegget rett etterpå: Orker vi å gå opp igjen?
Her ser du buss for trikk som ruller nedover Kongsveien mot byen. Og i bakgrunnen et cruiseskip👆
På bildet under er skipet nærmere. Det er tydeligvis fra Tyskland. I forgrunnen bebyggelsen på Sørenga.👇


Det heter Karlsborg nede på utsiktspunktet vi befant oss. Og på dette bildet 👇 ser du Karlsborg Spiseforretning, en koselig kafé. Vi gikk ikke inn der denne gangen, men kommer nok til å gjøre det om ei stund. Vært der en gang tidligere.
Så er vi også i hjertet av Ekebergparken med alle de fine skulpturene. Ekebergparken skulpturpark.


Nydelig høstfarge på villvinen allerede👇
Karlsborg Spiseforretning i bakgrunnen og Ekebergparken museum og museumsbutikk nærmest oss.


Nydelige hus og skulpturer. Et besøk i Ekebergparken anbefales absolutt. Skulpturene er plassert rundt i skogen og oppover lia og helt opp til platået på toppen.
Så vi kunne beundre mange av dem både på vei ned og opp.
Under her ser du Salvador Dalis «Venus de Milo aux tiroirs»

Fryktelig mye søppel😝

Fryktelig mye søppel. Helt riktig. Og vet du hvorfor? Hvis du skulle ha kommet til å lese tidligere blogginnlegg her hos meg, skjønner du sikkert at det er på grunn av den mye omtalte oversvømmelsen i kjelleren vår her på bruket.
♦️
Vi jobber alle hardt med forsikringsselskapene våre angående innboforsikringa. For det var tinga vi alle hadde i kjellerbodene det gikk ut over. Noen hadde mye og andre lite nedi der. Varierende verdier altså.
♦️
Nå har vi kommet til det stadiet at ting kan kastes, og da har vi fått hit søppelcontainere. Først fikk vi en. Den vart fylt opp på 4 timer. Så fikk vi raskt enda en. Den vart henta morgenen etter, og ny vart satt på plass, som du ser på øverste bildet.
♦️
På det nederste bildet har den tredje også begynt å fylles opp. Men vent nå litt……Hvem i huleste er det som er så korttenkt at de kaster avfallet på den måten oppi der?
Hvor mange containere skal vi måtte trenge hvis folk ikke bruker huet?
Dette bildet til skrekk og advarsel. Slik skal det ikke gjøres. Vet ikke hvem som har skylda, så ingen blir hengt ut her, og hadde vel ikke gjort det om jeg hadde visst heller….
♦️
Vi har faktisk satt opp en gardintrapp der for at man kan gå oppi for å plassere tinga litt mindre «på trynet».
Noen av oss andre må vel trå til i dag for å rette opp i galskapen, så vi får plass til mer oppi der. For det er nok å ta av nedi kjellerbodene fortsatt.
♦️
Jeg må blant annet demontere noen hyller, som så skal kastes oppi containeren.
Ja, jeg tar faktisk jobben med å skru de fra hverandre, så de ikke skal ta så mye plass.
Altså ikke gjøre som på bildet, hvor hele reolen på en enkel måte er plassert oppi der med mye luft rundt og inni😝
♦️
En litt sliten og frustrert blogger her nå kanskje?
Hvorfor så hissig?
Hjelper å skrive av seg ting😅
Her er forresten  et innlegg som også har med oversvømmelsen å gjøre:
Søndagen som ikke vart hviledag.

Om Kokkeskolen, Hellstrøm og datter Siri😉😅


Premiere på nytt TV-program i kveld. Gleder meg. KOKKESKOLEN med 12 elever, Hellstrøm som rektor og Truls som kontakt- og sosiallærer. 10 episoder er spilt inn, og det sendes på tirsdager klokka 20 framover. (Bildet har jeg tatt av en side i Se&Hør)
Kanskje jeg kan lære litt kokkelering av Hellstrøm via programmene også?Hadde vært moro. Men ellers skal det bli underholdende å sjå at elevene får undervisning, og ikke minst at jeg kan sitte trygt i sofakroken å følge med, uten å føle stresset som kokkeelevene helt sikkert kjenner på.
♦️
Kan tenke meg at det ikke er bare, bare å ha Hellstrøm som læremester. De har nok rimelig stor respekt for ham.
Dattera mi, Siri, som deltar i programmet som elev, har i hvert fall uttalt at hun har STOR respekt og beundring for ham. Det kan sjølsagt få fram litt ekstra nervøsitet å måtte vise fram rettene de har laget til ham. Kan lett skjønne det. Og smake skal han jo helt sikkert også.
Det verste med hele konseptet er at det forsvinner en elev hver gang. Det er en konkurranse. Da har de det hengende over seg også.
Akkurat det hadde ikke jeg klart.
♦️
Jeg hadde et par innlegg her på bloggen tidligere i år, hvor Datter, Sønn og jeg møttes hos meg for å kokkelere litt. Jeg var med god grunn litt kryptisk da det gjaldt grunnen for middagstreffene. På den tida var det ikke offentlig kjent at hun skulle delta i dette programmet.
Men vi hadde lyst til å forberede henne litt ved å gi noen utfordringer, samtidig som vi også benytta anledningen til et koselig familietreff med god mat.
Jeg har satt inn linkene til de to innleggene her:
En spennende utfordring.
Sønn, datter, confitert eggeplomme og hollandaise.
Mysteriboksen vår og skalldyrsuppa
PS.
Trenger ikke vente med å se det til klokka åtte på kvelden. Blir lagt utapå TV Play allerede på morrakvisten😉

Slik vart mandagen…

Mandagen vart jeg heller ikke arbeidsledig. Nok å ta seg til som pensjonist. Egentlig hele dagen til fri disposisjon vanligvis, men klarer alltid å fylle opp uansett.

 • Sto ikke opp før halv ti.
 • Badet oppsøkes det første jeg gjør.
 • Lager en kopp kaffe på den nye maskina.
 • På med seletøy, i hvert fall på puddelen, og jeg med vanntette sko i tilfelle gjørme og vann i skogen. Og en jakke.
 • En halvtimes luftetur for Barney og meg i forfriskende høstvær. Men egentlig ganske mildt.
 • Frokost for ham og meg, samtidig med nyheter på TV’n.
 • Blogginnlegget som vart påbegynt i går, vart publisert.
 • Vi har fått en stor søppelcontainer uti gården. Da er det bare å hente ting fra kjeller’n som skal oppi der. Drev på et par timer med det, mens Barney var inne. Hvis du har fulgt med på bloggen, skjønner du at det er alle tinga som vart oversvømt det gjelder.
 • Sjekket forsikringsvilkår innboforsikring. Egenandel i fokus.
 • Ringte forsikringsselskapet angående noe jeg lurte på. Fikk svar.
 • Ringte elektriker angående elbillading. Fikk ordnet. Og bra er det.
 • Så hentet jeg barnebarn på skolen og kjørte ham og en kompis til hockeytrening.
 • Da jeg først var i farta, og kjørte forbi et kjøpesenter, stakk jeg innom der og handla litt.
 • Så litt mat. Tok tidlig middag i dag.
 • Og så på tur med Barney igjen.
 • Og jammenmeg en tur til i kjeller’n for å sjå om jeg klarte å demontere noen hyller. Vart vanskelig. Gjør det en annen dag. Haster ikke.
 • Og så da? Fikk begynt på dette blogginnlegget, og har tenkt å fullføre det mens jeg først sitter her i sofaen med bena på puffen.
 • Lager meg en kaffekopp til, jeg.
 • Se litt på nyheter igjen på TV.
 • Og etter at jeg er ferdig med alt dette, skal jeg ta meg en tur borti håndballhallen og sjå på dattera spille kamp. Tar bilen, sjøl om det ikke er langt, for litt redd for å gå hematt i mørten😜
 • Og så blir det vel bittelitt TV-titting når jeg kommer hjem, og kveldsmat.
  Må jo få med meg «Alle mot alle» på TV Norge, sjøl om det ikke blir lineært.
 • Tur med Barney igjen, da, før vi legger oss. Og slik blir denne dagen fylt opp uten problem også. Fint det, da…..Et lignende innlegg:
  Mye skjedde på tirsdag.PS.
  Og så rakk jeg ikke å klippe Barney, rydde ut av oppvaskmaskina, legge sammen klær og bade Barney….
  Skal ha noe å gjøre i morra også😅