Bærekraftig sokkestell


På tide. Kan ikke bare drive med blogging og TV-titting. Men noen jobber kan kombineres.
Stelling av klær kan kombineres med TV for eksempel. Og det gjorde jeg i går. Har ligget lenge disse sokkene med hull i, dessverre. Men nå tok jeg tak. For at det ikke skal hope seg opp med slik arbeid, må jeg ta tak litt oftere.
♦️
For å være bærekraftig som tiden krever, er det lurt å reparere isteden for å kaste. Slik vi gjorde i gamle dager. Slik som min mor og bestemor gjorde. Da var det en selvfølge. Og de sydde klær. Jeg gjør ikke det lenger. Hendte det vart litt sying da jeg var yngre. I dag er det heldigvis blitt moderne igjen å sy klær, og ikke minst sy OM gamle klær. Lage nytt av gammelt. Veldig bra trend.
♦️
Sokkene vart brukbare igjen. På bildet er den ene gule vrengt og klar for stopping. Dette er nydelige ullsokker som jeg har fått av nabo K. Absolutt verdt å ta vare på.
Jeg har fått mange par sokker av henne, og her kommer et innlegg jeg en gang skrev om grønne sokker jeg fikk, samt et innlegg fra Gotland.
Strikking?
Gikk ullbananas på strømpefabrikken.

Det siste ordet er glede….GLEDE er også lett
Akkurat som LIV i går.
Begge er utfordringer fra Frodith
I januar
Det har vært nye ord hver dag
Og i dag er det siste dagen i januar med siste ordet
GLEDE
31 ord og dermed 31 utfordringer
Jeg klarte det
Ser jeg ikke glad ut på bildet, da?
Var på Afternoon tea
Det er så mye glede
Så mye som kunne skrives om
Og vises bilder av
Velger noen glede-eksempler
Glede med Datter og Sønn
Glede med barnebarn
Barneyglede…puddelglede
Skiglede
Matglede
Reiseglede
Og mye, mye mer…..
Takknemlig for all gleden i livet mitt.

 

Der slapp jeg unna😜

Vi snakker mye om været, vi nordmenn. En kjent sak. En god grunn er det nok, for det er mye VÆR, og særlig nå for tida. Vær i nord, vest, øst og sør har vært tema til og med på nyhetene i hele januar. På bildet viser jeg også litt vær, men ikke mye. Sjøl om bølgene på Mjøsa kan bli skikkelig høye og krappe, og for «innlandsmeg» ganske så skumle hvis jeg er utpå der i båt. Jeg bor ikke ved Mjøsa lenger. Dette bildet er fra cirka 2018.
♦️
Men det at vær får navn er litt spesielt. Jeg har egentlig lurt litt på hvorfor noen uvær får tildelt et navn og noen ikke. Har helt sikkert med styrkegraden, vindhastigheten og eventuelt  nedbørsmengde å gjøre. Men hvor går grensen? Det kom et skikkelig uvær innover Nord-Norge i forgårs. Verste i manns minne oppi der, sa noen. Men det oppnådde ikke den ære å få et navn? Eller har jeg gått glipp av det?
♦️
I dag derimot, kommer det et uvær som nærmer seg Mørekysten og Nordfjord og det har fått navn. Det heter INGUNN.
Da må det være et sterkt uvær. Kommer onsdag, sies det.
Men tilbake til hvorfor noen uvær får navn og andre ikke.
Jeg husker HANS. Det må vel være det forrige som fikk navn? I hvert fall hvis det følger alfabetet. Det er slik. Og her setter jeg inn en link som gir svar.
«Klar tale» skrev i august 2023 om dette. Artikkelen var skrevet etter Hans og før Ingunn, så de visste ikke at neste kom til å hete Ingunn, for det holdes hemmelig til like før uværet ankommer.
♦️
Det er Meteorologisk institutt som bestemmer navnene, og  for likestillingens skyld er det jente- og guttenavn annenhver gang. Hans, Ingunn….og neste må bli et guttenavn på J. Spennende. I hvert fall slapp jeg unna å få et uvær oppkalt etter meg, for jeg har bokstaven G, men den gang valgte de Gyda.
♦️
Men da er det verre for en av naboene mine nå, for hun heter Ingunn. Men hun tar det med knusende ro, og fikk seg i tillegg en god latter, og da kunne vi begge spøke om det😅
Alfabetet følges, med unntak av C, Q, X, Z, Æ, Ø og Å. Og de unngår navn på kongelige samt statsminister og slikt.
Det blir lenge til neste gang jeg har mulighet for at et uvær blir oppkalt etter meg, men like greit.
Spøk til side, for jeg sitter nok trygt her på østsida av fjellene, og jeg må bare ønske at Ingunn oppfører seg noenlunde greit mot dere på vestsida av fjella og videre oppover kysten🤞

Fornyelse og nytt liv


Tema i dag er LIV, sa Frodith
Det er da lett
Er det ikke?
Det er så mye som har liv
Som er liv
Kunne nevne i fleng
Gjør det ikke nå
Men de nye plantene mine kan nevnes
Og vises
To oransje blomster
Og en grønn- og hvit-bladet plante
Ildtopp
Bromelia
Aphelandra
Fått plass på bordet ved vinduet
Sammen med de gamle plantene
Liker seg der i nordvestvindu
Der julestjerneplantene sto inntil i går.
Nytt liv som må stelles og tas godt vare på
Planter er også LIV
Jeg fant noen dråper som kunne brukes.
Nærmer seg slutten på moroa.
Ildtopp
Bromelia
Aphelandra
FRODITHS LILLE JANUARMORO

 

Han hadde så rett, den godeste……🤓


Fant igjen dette bildet av et sitat. Skrev et innlegg om det i 2018, men er absolutt verdt å bli dratt fram igjen. Den gang tok jeg bilde av en eller annens innlegg på Facebook. Beklageligvis husker jeg ikke hvem. Men det viser seg ved litt Googling at det ikke var denne personen som uttalte det opprinnelig.
Det er nemlig den greske filosofen Demokrit som sa dette.
Han levde fra ca 460 til 370 før vår tidsregning. Klok fyr. Han var en av antikkens mest betydningsfulle filosofer. Les gjerne om ham via linkene jeg har satt inn.
Wikipedia om Demokrit.
Jeg synes at det er et veldig bra utsagn. Og det er nok naturlig å tro at det er flere enn meg som mener det, i og med at det holder stand bortimot 2500 år etter at det vart uttalt første gang.
Jeg prøver å leve etter dette. En veldig bra, megetsigende og klok setning, vil jeg si. Fullstendig enig i utsagnet til godeste Demokrit. Hva mener du?

Jeg fant noen dråper som kunne brukes

Jeg vet om noen bloggere som har mange fine dråper i bildearkivet sitt. Har fått se mange av dem i varierte innlegg. Jeg har ingen bilder av dråper. Skal jeg gjøre noe med det for bloggens skyld?
Tema den 29. januar er nemlig DRÅPE. Og dette er stelt i stand av Frodith i hennes lille januarmoro.
Ikke lett med det snøværet som foregår når dette innlegget skrives et par dager før publisering. Hm. Ut på leting etter istapper og håp om mildvær igjen kanskje? Lar det bero litt, jeg. Kommer tilbake med en løsning. Kanskje.
————————————————————————————
Som du sikkert allerede har sett og skjønt, så har jeg fått til et bilde som illustrerer DRÅPE….. i grevens tid. Kjente at det dryppet i huet mitt på en av turene våre i skogen. Så opp, og der hang de……dråpene.

Hopp, sa Frodith, og vi hoppet.

Det vart ikke slik i år

Nå skal du høre.
Det vart ikke slik i år.
For det var overskya og snøvær.
Mye snøvær.
Sola så jeg ikke.
Og mye mer snø på bakken var det
Sjøl om det var snø denne dagen for 1 år sida også.
Slik du ser det på bildet jeg tok da.
Her er det jeg skrev den 28.januar 2023:
♦️
«Opp til denne solnedgangen «vår» er det bare 5 minutter å gå.

Du ser indre Oslofjord med øyer.
Og Nesoddtangen bak øyene til venstre.
Vakkert oppå der.
Dette var i halvfemtida på fredag.
Så godt at det blir senere mørkt.
Koseligere å gå luftetur med Barney i dagslys.

Dagen har blitt 1 time og 45 minutter lengre siden vintersolverv 21.desember.

Jeg takler alle årstider veldig bra.
Ingen depresjon eller tungsinn på grunn av det.
Heldigvis.
Takler også holka jeg må pigge meg fram på for å komme opp til utsikten.

Men veldig godt med mer dagslys.
Sjøl om det er koselig inne når det er mørkt.

Etter hvert vil alle 3 daglige lufteturer med Barney foregå i dagslys.
På det mørkeste er det 2 turer i mørket og 1 i dagslys.»

Det nærmer seg slutten på moroa

Hva slags hobby har jeg? For tiden er det blogging. Og det er ikke en betalt jobb, sjøl om det tar litt tid. For kan ikke leve av det. Moro er det, så da er det vel dette som er hobbyen min, da tenker jeg. Fotografering er også en slags hobby, sjøl om det nå for tida bare knipses med fotofunksjonen på telefonen.
Men artig det også. Noen andre hobbyer har jeg faktisk ikke, det jeg kan komme på. Ikke strikking, hekling og brodering og slikt, for det er meget sjelden at det foregår, så altså ikke en hobby. Det hender at jeg spiller litt på telefon og iPad, sånn Candy Crush🤗 Men det kan ikke kalles hobby, sjøl om det er moro. Andre ting en fyller fritida med, noe jeg som pensjonist har mye av, er jo lesing av bøker, nettsider og TV-titting.  Men det kan nok ikke kalles hobby. Ikke maler eller tegner jeg lenger heller, sjøl om jeg syntes det var moro tidligere. Samla på servietter og glansbilder da jeg var barn. Og Barney er ikke en hobby. Men en livsstil er det faktisk å ha ansvar for en hund.
Store norske leksikon sier om hobby.
Så min konklusjon i denne dagens tema HOBBY i Frodiths lille januarmoro
må bli at det er BLOGGING og FOTOGRAFERING som er mine hobbyer for tiden.
Hva brenner jeg for? skrev jeg i et tidligere blogginnlegg som også handlet om hobby. Hvis du klikker på linken og leser, ser du hva jeg mente om saken den gang. Og bildet jeg har valgt til temaet er rett og slett tatt i nuet, mens akkurat dette innlegget var i produksjon.

Hvor impulsiv er jeg egentlig?

Jeg fikk lyst på ordet IMPULSIV akkurat nå.
Kunne ha vært blant Frodiths januarutfordringsord, men er ikke det. Likevel all ære til Frodith for hennes kreativitet og valg av ord gjennom hele måneden. Vi er ennå ikke ferdig med januar, men tror at jeg skal klare å fullføre alle oppdragene jeg har fått av henne. Flotte ord har det vært. Inspirert av henne kom jeg altså på at ordet IMPULSIV kunne jeg bruke i et eget innlegg, uten å blande inn andre bloggere. Men måtte nevne Frodith, da.
♦️
Hvorfor akkurat IMPULSIV? Snakket om det i dag med Datter. Om det å være impulsiv, tørre å gjøre ting på sparket og hva vi går glipp av hvis vi ikke tar utfordringen. Jeg har blitt mer impulsiv med årene, liker jeg å tenke. Tror det er sant. Har et ganske nytt eksempel, men i det tilfellet var jeg vel kanskje ikke impulsiv nok. Men så har det noe med å legge ting til rette, ikke ødelegge for andre også videre. Litt tankeprosess og handlinger må til for å være impulsiv på en forsvarlig måte noen ganger.
♦️
En nabo ville ha meg med på ei ukes tur til varmere strøk om ikke alt for lenge. Genialt forslag. Et sted jeg lenge har hatt lyst til å besøke. Vart dessverre litt kort frist, for jeg hadde allerede inngått 2 avtaler den perioden det gjaldt. Hvis jeg hadde vært SUPERIMPULSIV kunne jeg ha kansellert begge avtalene og satt de to andre i stikken. Eller det kunne kanskje ha vært forståelse for endringer hvis jeg hadde prøvd? Det tredje var at Barney måtte ha noen til å passe seg. Så det vart egentlig tre hindringer for denne impulsive handlingen. Jeg takket derfor nei, med tungt hjerte.
♦️
Det kan sies at dette tilfellet havna i båsen «jeg er impulsiv bare jeg får tenkt meg om». Så dette var ikke det beste eksempelet på det å være impulsiv. Men hadde det ikke vært for de to andre avtalene, hadde jeg lett blitt med, sjøl om det bare var 10 dagers varsel.Og jeg hadde svingt meg fort rundt for å få barnepike til Barney-gutten.
«Do it now»- prinsippet mitt (altså før det er for sent) holdt ikke. Håper bare at jeg ved en senere anledning kommer meg til Madeira.
Av naturlige årsaker må jeg låne et bilde fra den vakre øya. Det er fra hjemmesiden til Singelreiser-Carpe Diem. Vakkert bilde. Det skal sies at det faktisk blir singelreise for naboen min denne gangen, på grunn av at «dumme» meg ikke kan bli med☺️ Men hun er tøff nok til å dra alene…..

I og med at jeg nevnte Frodith. Hr er link til hennes JANUARUTFORDRING
En annen tur med nabo A til Gotland.

Akkurat ROSA blir teit……eller…..

Klart at rosa ikke er en teit farge.
Mange elsker rosa.
Jeg elsker ikke rosa.
Og har derfor ikke noe rosa, tror jeg.
Åssen skal jeg klare dette da?
Ferskt bilde kan det ikke bli…
Hvis jeg ikke gjør en skikkelig innsats og drar på rosa-jakt.
Vart
ikke slik.
Skal vi sjå.
Her er hva jeg fant i arkivet.
Vart da jammen mer enn jeg trodde.
Tema i Frodiths utfordring i dag er nemlig rosa.Frodiths lille januarmoro
Hopp, sa Frodith, og vi hoppa.
Hvordan skal jeg tolke det?