En litt «koko» skihistorie🤪


Årets siste bilde på bloggen
I serien «Dagens bilde»
Slik er det i Oslo nå
Skikkelig vinter
Skispor oppå sletta
Kan ha på skia rett utafor døra mi
Men
Så hadde det seg slik
At skiskoa drukna i oversvømmelsen i august
Og solgte da likesågodt ski og staver på Finn.no
Uansett flere år siden jeg har gått på ski
Lettest å gå turer på beina med puddelen Barney
Så hendte det noe
Yngste Barnebarn vil gå skitur med mommo
Tja
Datter overtalte meg til å overta hennes gamle ski
Må bare kjøpe nye sko og staver
Helt koko?
Ja, litt
Var litt rask med å selge skiutstyret mitt
Kanskje staver og sko på tilbud?
Ikke fullt før det renner over.
Om film, oversvømmelse og lokalavisa.
Skitur i tåke ble dagens bilde.
Ønsker deg Godt Nyttår!

Kveldsmat med barna mine

Koselig med familietreff i jula. Men jammen er det koselig før jul også. Er litt på hæla med det blogginnlegget her, men dette måltidet kunne jo forsåvidt like godt ha foregått nå i romjula.
Det øverste bildet viser bordet mitt med maten. Det er tatt av Datter og vart lagt ut på hennes Instagramstory den kvelden.
♦️
Det var kanskje en uvanlig blanding av retter, men spiste først det ene og så det andre, så funka bra.
Hva det var?
Jo, jeg hadde bakt blinis noen dager i forveien og kjøpt eksklusiv løyrom. Til dette serverte jeg rømme, sitron, gressløk, hakket rødløk og litt toast av surdeigsbrød. Sønnen min bidro også med løyrom. Datter hadde med drikkevarer.
♦️
Men så var det den andre retten. Rakfisk hadde jeg allerede spist en gang før jul, men aldri feil å gjenta det. På bildene ser du hva jeg serverte. Rakfisk, lefse, purre, rødløk, egg, rømme, smør og rødbeter.
Var godt detta, og vi storkoste oss. En fin førjulstradisjon dette at mor, sønn og datter har et treff med kveldsmat.


Rakfisk og Xiania=sant?
Vi feiret vintersolverv. Gjorde du?

Senere eller tidligere?


Dagens bilde
Amaryllisen får æren
Men ikke før nå
For åpna seg først
I romjula
Eller nesten nyttår
Bedre sent enn aldri
Slettes ikke så galt
Er fortsatt jul
I fjor kom den først i januar

Dagens bilde, eller?
Kommer sent, men godt.
Kommer den til å innfri forventningene?

De 2 pepperkakehusene


Jeg laget pepperkakehus til noen juler. Særlig da barna mine var små. Til å begynne med laget jeg pepperkakedeig og formet vegger og tak som ble stekt og så satt sammen med melis. Etter hvert hendte det at jeg kjøpte ferdig pepperkakedeig og gjorde det litt mer lettvint. Og for å gjøre det enda enklere, kjøpte jeg senere ferdig byggesett.
Det var tross alt pyntinga som var viktigst for oss. Melis, Nonstop og seigmenn  vart kjøpt inn. Og vi koste oss med pyntinga både unga og jeg. Og sjølsagt smakte vi på pynten. Det hørte med.
Det var ett år jeg laget i stand et pepperkakehus sjøl om unga var blitt voksne, men de siste åra har jeg ikke gjort det.
♦️
Men det foregår i hjemmet til den yngre generasjon. På det nederste bildet ser du byggverket til barnebarna mine. Artig å sjå at de fortsetter tradisjonen med hvit melis, Nonstop og seigmenn. Nostalgisk.
Så har det seg slik at jeg fikk tilsendt bilde av et annet byggverk som var produsert til jula i år. Det er et polsk pepperkakehus faktisk. Pynta av en 7-åring. Fikk bildet tilsendt av guttens bestefar. Artig og kunstnerisk. Det ser du på det øverste bildet.
Har du pepperkakehus i stua di?


En annen vri på pepperkakene.

Hestene «våre»


Ække det, vettu
Hestene våre altså
Men ser dem hver dag
Rett borti her
På morrasturen
Og andre turer
De er så fine
Forskjellige raser
Varierte farger
Veldig skjønne skapninger
Så dette vart Dagens bilde
Noen tidligere bilder:
Romjulsbilde
Helt perfekt, så måtte bli to.

 

Slik vart pinnekjøttmiddagen til familien laget

Pinnekjøtt-tradisjon her i huset også. Hver første juledag kommer barn og barnebarn på familiejulemiddag. Like stor stas hvert år. Stua er jo julepynta fra før, så blir bare å dekke på bordet og lage maten. Bretta serviettene på en ny måte i år.
Vi har alltid hatt ribbe på julaften. Et år for lenge, lenge siden, kanskje på 90-tallet, hadde jeg lyst til å prøve pinnekjøtt. Det vart laga på andredag jul den gangen. Det falt slik i smak både hos meg sjøl og familien at vi fortsatte med tradisjonen. De siste åra har det passa best å ha det på førstedag jul. Men altså blitt en tradisjon i familien at jeg inviterer til pinnekjøttmiddag en gang i året.
♦️
Jeg har testa ut flere måter å tilberede det på. Starta med tradisjonelle bjørkepinner i bunnen av kjelen og lot kjøttet bli kokt i dampen fra vannet som dekket pinnene. For et par år siden valgte jeg varianten som Hellstrøm bruker. Laget grønnsakbuljong og lot kjøttet trekke i den. Ble bra fet også, men litt mer jobb.
I fjor kom en tredje metode i bruk. La mandelpoteter i bunnen av kjelen, dekket dem med vann, og la så pinnekjøttet lagvis på kryss og tvers over der igjen.
♦️
Denne metoden er både enkel og bra. Det rare er at mandelpoteter som har så lett for å koke i stykker faktisk kan godgjøre seg i bunnen av kjelen i vann like lenge som kjøttet trenger for å bli kokt, uten å sprekke. Og det er lenge. I år sto gryta på ovnen i over 3 timer.
♦️
Mens dette pågikk, laget jeg kålrotstappe. Skar opp i biter og kokte dem møre. Moset dem og rørte inn litt kremfløte og rikelig med godt smør. Krydret med salt og revet muskatnøtt.
Da hadde jeg middagen. Pinnekjøtt, poteter og kålrotstappe. I tillegg satte jeg tyttebær og sennep på bordet. Og litt lefse. Og diverse drikkevarer.
Lot forresten pinnekjøttet få noen minutter i stekeovnen før det ble servert.
♦️
På bildet ser du en tredje kjele. Hva tror du det er? Jeg hadde igjen kirsebær i fryseren og laget min tradisjonelle kirsebærsaus. Den vart servert som dessert sammen med riskrem. Hadde igjen grøt fra julekveldslunsjen i går, og tilførte pisket krem til den.
Vart godt i år også dette, så tradisjonen består, tenker jeg.


En ny vri på pinnekjøttet. Funka det?
Favorittdessert for tida.

 

Et julesammensurium🤶🏻


Julebilde
«Dagens bilde»
Et stilleben av juleting
Veldig gammel julekaktus
Nytt juletre i hjørnet
Gamle julekuler på skål
Tradisjonell Twist som konfekt
Alltid i jula
Julepynten Bambi kjøpt i Køben
Små, nye julekuler kjøpt i år
Dette var bidraget i serien «Dagens bilde»
Her er noen tidligere:
Et blålys i hagen
Lørdagsbildet
Førstedagsbildet

 

Bilderapport fra julekvelden min


Lyst ute på julekvelden? Stemmer vel ikke. For nå blir det fort mørkt. Det har seg slik at Dattera og Bafnebarn hadde dekt på middagsbordet på morraskvisten. Så det sto klart da jeg var der til grøtlunsj tidligere på dagen.
Fint bord med mange detaljer. Og 5-åringen hadde skrevet bordkortene med litt hjelp av 8-åringen. Se det fine bordkortet mitt! MOMMO.
Massevis av pakker lå klare under og ved treet allerede før middagen, som tradisjonen er. Og utålmodige unger blir ikke mindre gira av det synet.


Jeg var altså invitert bort på julekvelden i år også. Vi var 8 personer til bords. Tradisjonsmiddag i vår familie er ribbe, pølse, surkål, rødkål, poteter, lefse, sennep, svisker og tyttebær. Det er særlig jeg som spiser svisker😜Veldig godt, da. Og svoren vart sjølsagt sprø i år også. Datter hadde ansvaret for ribba.
Tallerkenen min var ikke helt fylt opp med det som skulle spises da dette bildet vart tatt.

Tradisjonsdessert vart det også. Krumkaker ble fylt med multekrem og toppa med litt ekstra rørt multe. Det er så godt. Men så blir jeg alltid sååå mett. Samme opplegget hvert år. Klarer ikke å stoppe i tide med den julekveldsmaten.

Og så var det endelig klart for åpning av pakker, og da vart barnebarna glade. Akkurat som det skal være. Og helt etter boka slik jeg husker det fra min barndom og ikke minst da Datter og Sønn var små. Julekveld🤶🏻

Min julekveldslunsj med familien.
Det vart slik at jeg satte igjen bilen.
Slik blir det nok omtrent i kveld også.

Min julekveldslunsj med familien🤶🏻

Ikke særlig spesielt kanskje, den julekveldslunsjen min. Det vart som i fjor og året før det også videre….

Jeg lagde risengrynsgrøt hjemme og tok med hele kjelen opp til familien ikke så langt unna. Det var greit å frakte julegrøten i bil, for ville ikke labbe gatelangs og gjennom skog og mark med kjelen.
Jeg skulle dit på julekveldsmiddag også, men dro hjem da grøten var fortært. Da hadde jeg noen timer til andre gjøremål hjemme. Som å gå tur med Barney og finne fram klær for kvelden. Og litt andre ting. Vanne ut pinnekjøttet for eksempel.
♦️
Grøtstunda med familien vart koselig, og grøten smakte. Så om jeg ikke hadde hatt julestemning før, vart det i hvert fall i rikelig monn da. For der var det også så klart julepynta og barna var forventningsfulle og utålmodige slik det skal være klokka ett på julekvelden.
Og ikke nok med det, så hadde jeg på meg julegenseren min som brukes 2 timer i året, nettopp til denne begivenheten.
Under her ser du grøten min før den ble dandert med sukker, kanel og smør. Og jeg fikk IKKE mandelen i år. Veldig greit at Yngste barnebarn fikk den.
Nederst kan du lese noen relaterte blogginnlegg.


Vart nissen fornøyd med grøten, tro?
En blogger minnet meg på genseren.