Når begynner påsken for deg?🐣

 

Påsken er lang for mange. Noen starter i dag, fredag før palmesøndag. Andre jobber og må vente. Mange variasjoner. Og greit er vel det, i hvert fall med hensyn til trafikkflyten på veiene.

Jeg skal være hjemme og nyte eventuelt fint vær i nærmiljøets natur og på terrassen. Som pensjonist blir det uansett ikke den store forskjellen på hverdager og helligdager.
Og blir det dårlig vær, så går det veldig greit det også.
Turene med  Barney må jeg ut på uansett. Og eksakt hva jeg skal foreta meg i påsken er faktisk ikke bestemt. Tar det som det kommer.
Kan jo hende det blir noe sosialt etter innfallsmetoden, på sparket. Vi får sjå.
🐣
Egentlig begynner jo påsken neste uke, på onsdag kveld. For da starter helligdagene.
I gamle dager, da unga var små, og før vi fikk unger også, dro vi på hytta. Det varierte fra år til år når vi dro. Særlig på grunn av jobbing.
Nå har jeg ingen jobb som bestemmer over dagene mine, men jeg har heller inga hytte, så da blir det å være hjemme. Men det er veldig greit👍
🐣
Vi kan ta småturer rundt omkring her vi bor. Og har hørt at  bypåske i Oslo kan være kjempekjekt. Tar oss kanskje en tur ned med trikken og rusler omkring i den påskestille hovedstaden. Det blir jo også en ny opplevelse for meg, som bare har bodd her i snaut 3 år. Opplevd bare 2 påsker her, og da var det pandemi.
🐣
Så slik blir påsken min antageligvis. Men vet ikke helt, da, og det er jo bare spennende😀🐣
Det eneste som er bestemt så langt, er påskelam-middag med barn og  barnebarn 2.påskedag. For da har de kommet hjem fra påskefjellet🙋🏼‍♀️
🐣
Jeg linker til noen tidligere innlegg:

På tide å ta den fram?

Litt for tidlig kanskje?

 

Enhjørninger og barnebarn i fokus🦄


Det er litt annerledes på spisebordet mitt nå om dagen enn det pleier å være. Noen vil kanskje si at det er litt rotete. Men i tilfelle er det koselig rot, mener jeg. For har trivelig besøk av to barnebarn, og de elsker å tegne og male. Da er det spisebordet på stua som er best egnet som arbeidsbord.  Både for kunstaktivitet, spill og andre sysler.
Så dytter vi bare morosakene til andre enden av bordet når vi spiser🤗
🦄
Og ellers er det andre dingser som også avslører at det er barn i huset. For jeg leker ikke med enhjørninger og dukker, og heller ikke gjør Barney det.
Puddelen kunne nok tenkt seg å få tak i disse spesielle skattene, for er jo en skikkelig skattejeger. Barna har derfor lært seg å passe på tinga sine. Både leker, votter og sko😝
🦄
De har med seg noe hjemmefra. Men jeg har også noen saker i huset som passer for dem. Blant annet tegne-og malesaker. De vet godt hvor det lagres, så finner det fram sjøl når de har lyst.
Det er forresten 4-åringen som har stått for kunstverket på bildet.

Jeg har et tidligere innlegg som er relatert til dette:

Greit å passe barnebarn?

På tide å ta den fram?

Fram med den! Påskepynten altså. Tradisjon det også, akkurat som julepynten. Her er eggene som barna mine malte på begynnelsen av nittitallet. Oppbevares i en eggekartong i en eske i boden mellom påskene. Og på det øverste bildet ser du et vakkert pyntet påsketre. Må innrømme at det er et par-tre år gammelt bilde.

Og her er esken. Den er ikke på langt nær så innholdsrik som julepyntesken, med de få tinga som er oppi er koselig tradisjon for meg. 

Han for eksempel. Og tvillingen hans. Innkjøpt for en god del år siden. Er søt, da….

Og disse raringene, som er meget ivrige etter å komme ut av esken……Og de to påskeharene er klare. Den ene (blå) måtte reddes for et par år siden. Han mistet hodet! Fram med limet, og han ble nesten som ny. Bare et arr rundt halsen….

Og så er det den gule posen med lett blanding av kyllinger, små egg og fjær. Da er det bare å starte pyntinga. Med litt gule blomster i tillegg nå, så blir det påske……og de blomstene har jeg allerede kjøpt.
De har det bare litt slitsomt for tida på grunn av at jeg må flytte de inn og ut. Det er da så fryktelig kaldt om natta. Jeg var litt for tidlig ute i år
 med å kjøpe de påskeliljene som skulle stå på terrassen og ved inngangen.
Så da blir det altså pendling mellom inne og ute. Håper det snart blir mildere, både for min del og deres…..

Her er det innlegget om blomsterkjøpet:

Litt for tidlig kanskje?

 

Greit å passe barnebarn?

Dette bildet ble tatt en gang på høsten i fjor da barnebarn, Barney og jeg gikk tur i Ekebergparken.

Jeg er så heldig å bo i nærheten av barnebarna mine….og barna mine.
Jeg flytta etter dem for 3 år sida. Fra Mjøsbyen Hamar til hovedstaden Oslo. Og det har jeg ikke angret på ett sekund, som jeg pleier å si når folk spør.
For folk spør nemlig om det, særlig i begynnelsen. Og det er naturlig. Og jeg er ærlig og svarer det jeg mener. Fint på Hamar også, men jeg har det enda bedre nå.
Det skal jeg tørre å si, sjøl om jeg tar sjansen på at bekjente der oppe kan blir fornærmet😅
♦️
Nærheten til familien er gull verdt. Barney og jeg bor bra, vi har fint turterreng og jeg har mange hyggelige naboer. Alt dette er veldig viktig for å trives.
Av og til passer jeg barnebarna, og andre ganger treffes vi på andre måter.
Det hender at de også overnatter her.
♦️
Det gjør de nå. To netter faktisk. Mamman og pappan må også få komme seg bort en gang i blant. Bare de to.
Og det er da bare koselig for meg å ha dem her. Er så greie, snille, morsomme og kloke at det er en fryd.
De går i barnehage og skole, så hverdagspassing, som det blir nå,  dreier seg stort sett kun om morgen- og kveldsrutiner, levering og henting i barnehage/skole og overnatting.
♦️
Som jeg har nevnt i tidligere innlegg, er jeg glad for å kunne sove så lenge jeg vil om morran, men det går helt greit å stå opp klokka sju de dagene de er her.
Skulle jeg bli for trøtt, kan jeg bare ta meg en lur midt på dagen mens de er borte. Rett og slett.
♦️
Når jeg skriver dette er det onsdag ettermiddag, og de kommer hit i kveld.
Må bare sørge for å ha passe med mat i huset. De er ikke kresne, så spiser det samme som meg. Men jeg pleier for eksempel sjelden å ha melk i kjøleskapet, da jeg ikke drikker det sjøl.
Så det må jeg kjøpe. Og kanskje litt pølse og lompe. For det er visstnok turdag i barnehagen i morgen, så da skal den yngste ha med det dit.
♦️
Sånne småting må jeg holde styr på, og det er bare helt greit. Fint å ha litt å huske på. Skjerper hjernen.
Og så skal den ene på turn torsdag kveld, og den andre skal ha påskefrokost på skolen fredag. Jeg tror jeg husker alt dette, men for sikkerhet skyld har «listomane» meg notert det på et ark😅
Og ja…så er det «ha-med-dag» både i skole og barnehage fredag.
Slike dager var det ikke i gamle dager🤗
De har lov til å ha med en leke hver.
♦️
Og i tillegg er det «bamsefest» i barnehagen fredag, så da må jeg passe på at bamse blir med i sekken den dagen.
De er så store nå at de sikkert husker mesteparten av dette sjøl. Så det blir en lett oppgave for meg, tenker jeg….
Trivelig blir det.
Både Barney og jeg  gleder oss. Puddelen aner det ikke ennå, men vet at han blir hysterisk glad når de kommer inn døra🐩😃

 

 

Slik var det for nøyaktig 3 år siden….

Jeg skrev et blogginnlegg  på denne datoen for 3  år siden, 29. mars 2020. Mye var annerledes da, særlig på grunn av koronapandemien som akkurat hadde truffet oss.
Jeg bodde fortsatt på Hamar, men hadde overtatt min nye leilighet i Oslo, her jeg bor nå. Det foregikk oppussing i den nye bopelen. Flyttedato var 22.april.
Under her har jeg satt inn skriveriene fra den gang. Slik følte og hadde jeg det da:
♦️

Vakkert vær. Litt kaldere igjen i dag. Minus 1 grad. I skyggen vel og merke. For sola varmer sjøl klokka 10 på formiddagen……

Barney må ut på tur til vanlig tid. Og vi gikk ut i finværet. Deilig å komme ut. Litt mer klær på i dag enn i går, på grunn av en anelse kaldere. Jeg altså.
Barney klarte seg med krøllene….
Men sola varmet godt allerede.

Men SÅ stille!
Vi var alene i verden.
Føltes slik.
Ingen å sjå!
Sjøl om vi ikke var ute akkurat grytidlig en søndagsmorgen.

Det pleier å være flere der ute.
Men altså helt tomt!

Folk er flinke og holder seg inne tydeligvis.
Litt tidlig var det kanskje, men likevel……

Det er aldri sånn ellers.

Ikke en hund og ikke et menneske.

Kun ei kråke. Den vanlige kråka som ofte er på samme sted om morgenen.
Godt at det er noe liv der ute.

Litt skremmende å føle seg så alene i verden. Men heldigvis vet jeg at de andre er der inne et sted, i leilighetene sine. Og forhåpentligvis kommer seg ut en tur i løpet av dagen, en og en eller to og to. Og holder avstand hvis det plutselig er flere som finner ut at de skal ut på samme tid.

Folk er flinke. Stort sett. Dette skal vi klare.

Litt flere bilder under her.

En øde strand ved Mjøsa og et like øde jorde hvor også Barney får turen sin. Og det rare er at alle disse tre bildene er fra en by……en stille by…..

Er det stille hos deg også? Og kanskje for stille?

Får vi til å holde avstand?

 

Ja, slik følte og skrev jeg den 29.mars 2020. Vi levde i uvisshet om hvor alvorlig den pandemien var, og om vi ville få vaksine etter hvert. Jeg kunne i hvert fall være glad for at ingen av oss visste hor langvarig denne pandemien skulle bli…..
Rart å tenke på nå hvordan det var for så kort tid siden…..

Min Monstera🪴


Fikk en ide. Må ha temaer å skrive om, ellers blir det ingen blogg. Av og til skjer det små og store ting som det er lett å skrive litt om. Men så innimellom….
Hva gjør jeg da? Kan ikke bare skrive for å skrive. Det blir for dumt. Da er det bedre å ta en pause.
Ble faktisk litt inspirert av bloggeren BUNNY.
Han skriver jevnlig om planter. Mange forskjellige planter og blomster. Artig å lese. Kanskje jeg skal skrive om de plantene jeg har i leilighet og hage?
🪴
Ja, hvorfor ikke. Så da har jeg begynt🙋🏼‍♀️
Du ser her min Monstera, eller vindusblad som den heter på norsk.
Helt korrekt navn er Monstera deliciosa.
Du ser sikkert at ett av bladene er lysegrønt. Nettopp utsprunget👏Friskt og vakkert.


Arten hører opprinnelig hjemme i tropiske strøk i Syd- og Mellom-Amerika.
Den klatrer der på stamme og greiner til andre trær for å ta seg opp til sollyset. Den kan bli 10 meter høy. Dette leste jeg meg til vha Wikipedia og Plantasjen.
🪴
Den er lettstelt og trives med moderate mengder lys og vil ha mye fukt.
En av grunnene til at bladene har hull og fliker, antas å ære at den stammer fra steder hvor det blåser mye.
Enkelte blad kan bli opptil 50 cm i diameter. Og den utfordringen med at høyden kan bli 10 meter, får jeg ta når den tid kommer😅
🪴
Trenger ikke «grønne fingre» for å få den til, for som sagt lettstelt. Den vil ikke ha direkte sollys. Men liker godt både varme og fuktighet. Den er tross alt en jungelplante. Derfor kan det være lurt å dusje den med vann jevnlig. Jo mer fuktighet den får, dessto større blir bladene.
Men spørs om jeg er interessert i det, for skal ha plass til meg sjøl og bikkja i stua her også😅
🪴
Jeg har begynt å binde opp grenene, for at den ikke skal ta for mye plass. Hvis den blir for høy eller bred, kan den kuttes i toppene.
🪴
Jeg har ikke vært flink til å dusje bladene, men tror jeg skal gjøre det av og til heretter. Vanning foregår på normal måte. Ikke for mye og ikke for lite. Den tåler at jorda kjennes tørr før vanning, slik som de fleste andre.
Og så gir jeg normalt med gjødsel.
🪴
Kommer nok etter hvert tilbake med flere planter i den nystarta «serien» min. Så følg med🪴💁🏼‍♀️

 

 

 

På’n igjen…..😅

Her er han igjen.
Barneygutten som bærer ved i hus.
Begynner å minke på veden, så takk skal du ha.
Gir seg aldri med den bæringa.
Ser skikkelig slitsomt ut.
Kan bære leeenge.
Dette var i går.
Flekkvis bart i 
skogen og stedvis glatt.
Gir seg ikke den vinter’n.
I natt kom det i tillegg 15 cm snø igjen.
Så ut på formiddagstur nå og labbe i snøen.
Ingen pinner å finne i dag, Barney.
Må vente til marssola tiner det hvite teppet.
Kanskje det blir sommer i år også?

Og et relatert innlegg: Bikkja gjør nytte for seg.

Her er forresten et innlegg jeg la ut tidligere i dag, hvis du ikke fikk det med deg:

En Spennende utfordring

En spennende utfordring


I går nevnte jeg i et blogginnlegg at vi hadde en middagssamling hjemme hos meg på mandag. Kommer med litt mer informasjon om det treffet nå.
Sjøl om det ikke blir hverken detaljert eller korrekt gjengivelse av hva vi spiste, er jeg redd for.

Men du får ta det for hva det er. Kanskje det heller blir en gjettekonkurranse?
Du har jo bildene🤗
Vi hadde lyst til å prøve noe nytt. I hvert fall var det noe vi ikke hadde gjort før. Det var datter, sønn og jeg. Sønn hadde kjøpt inn hovedingredienser, jeg hadde kjøpt en del basisvarer, urter og ting vi kunne få bruk for. Datter stilte med godt drikke, og skulle være kokk.
🍋
Artig konsept. Hun skulle lage to retter av de tingene vi andre hadde kjøpt inn. Litt mysteri-kokkelering altså. Hun fant fram til hva det skulle bli av råvarene, og sønn og jeg var hjelpere, men bare litt.
Ganske krevende for henne og veldig spennende for oss. For det var stort sett hun som gjorde jobben. Men hun koste seg.
🍋
Du ser resultatet på bildene jeg har satt inn her.
Nå burde jeg ha gitt deg framgangsmåte, men det finnes ingen oppskrift på disse rettene. Hun laget alt uten denslags hjelpemiddel. Flink, vettu…..
Sønnen min er like flink til å lage mat, men denne gangen var det datter som kokkelerte.
🍋
Åssen smakte det?
Fortreffelig. For ikke å virke helt på jordet, kan jeg prøve å fortelle deg noe av det som ble brukt.
Kjøttretten var et ytrefiletstykke av okse som ble brunet/stekt lett på alle sider i panna. Ble skjært i skiver og lagt på serveringsfat.
En kald estragonmajones laget hun også. Minner på smak om bearnaise, bare at den er kald. Tror det var cirka slik😊
Sprø chips av potet ble laget. Og du ser syltet rødløk og en salat av tomat, sjalottløk, persille og oljedressing. Alt ble laget der og da.
Tror det var omtrent slik.


Så var det fisken. Den ser du på bildet under her. Råvaren var kveite. Nydelig fisk. Den ble stekt i panne. Servert med persillerotmos og broccolini. Og smøret var også spesielt. Hva var nå det igjen?🫣
Jo, det var meierismør, soyasaus, hakket bladpersille og sjalottløk😋
Nydelig tilbehør til kveita.
🍋
Dette var så vellykket at kanskje vi gjør det mer? Morsomt, spennende og godt. Og kanskje en annen kokk neste gang? Da vil jeg foreslå sønn…eller kanskje datter en gang til. Tror at jeg passer bedre som kokk når mer tradisjonelle retter skal lages🤗😅

Trøtt i trynet og frokost i bilen🤗


Måtte stå opp tidlig i dag. Går greit hvis det ikke blir for ofte. Blitt så bortskjemt med å kunne ligge så lenge jeg vil om morran i og med at jeg er pensjonist.

Tirsdag morgen og litt følelse av dagen derpå. Skikkelig trøtt i trynet var jeg. Hadde middagsgjester i går kveld. Sønn og datter kom på koselig besøk, hadde med seg mat og drikke og datter laget middag. En ny vri på middagstreff. Vertinna var bare hjelper på kjøkkenet, og bidro med litt av maten.
Kjempekoselig og godt var det.
♦️
La meg litt senere enn vanlig, så ikke helt fornøyd med timen jeg hadde hos legen klokka halv ni i dag tidlig. Skulle bare ta blodprøver. Måtte være fastende, så ingen frokost før jeg dro. Men det var helt greit. Var ikke sulten. Spiste jo så sen middag i går.
♦️
Vekking halv ni egentlig. Men😝 er så dum at jeg har lyd på telefonen om natta, og fikk sjølsagt akkurat i dag en sms klokka 7! Da vart det enda mindre søvn, men kom meg opp tidligere enn planlagt, og fikk det ikke så travelt. Lett morgenstell og lufting av Barney i skogen vart det.
Smurte meg matpakke og tok med vann på flaske.
Skulle nemlig kjøre noen ned til byen klokka halv elleve, så dro ikke hjem etter blodprøvetakinga.
♦️
På veien mellom oppdragene stoppa jeg likesågodt på en stor parkeringsplass for å spise matpakka mi.
Vart koselig og annerledes frokost det, for hadde kjøpt med meg et krus med kaffemocca på en kafé etter at jeg var hos legen. Skrudde på radioen og  beundret utsikten. Barney lå i bilburet.
♦️
Gikk jo riktig så bra dette opplegget her. Rakk til og med en liten tur til med Barney på sletta ved parkeringa før jeg henta personen som skulle skysses.
Greit med variasjon i hverdagen.
Og vel hjem igjen tok jeg meg jammen en times lur for å komme i rute med søvnbehovet.
Nå må Barney og jeg snart ut på luftetur i skogen igjen🐩🙋🏼‍♀️

Skulle mate ender, men endra seg….


Søndagen ble tilbrakt både ute og inne. Var i ishockeyhallen på formiddagen, og det var både interessant og hyggelig.
Det var så fint vær på søndag. Kunne ikke bare sitte inne.
I en lang pause mellom kamper gikk vi derfor ut i nærområdet ved Østensjøvannet for å mate ender.

Vanligvis holder de fleste fuglene til ved sydenden av vannet. Vi var et godt stykke unna der. Vi måtte eventuelt gå langs med vannet nordfra, og det ville ta for lang tid. Vi skulle jo se resten av ishockeykampene.
🦆
Vi satset på mating av ender før vi kom så langt, men hele sjøen var jo islagt!
Ender og denslags fugler liker vann. Det vet vi. Så ingen å spore.
Begynte å sjå mørkt ut. Hadde vært greit for meg og de andre voksne, men den lille som forventningsfullt bar med seg en diger pose med mat, ville bli skikkelig skuffa.
🦆
Det ordna deg. Takk og pris. Sånn halvveis langsmed vannet oppdaget vi en skokk med canadagjess på et jorde. De lette nok etter korn fra i fjor.
Ville de heller ha tørre brødskorper og gammel potetlompe?
🦆
De ville det, vettu. Som oss mennesker, var også disse mer eller mindre frampå. To-tre stykker var riktig så tamme, og våget seg så langt som 2 meter fra oss.
Da ordna det seg. Og alle var enten fornøyde, letta eller mette.
Endene fikk ikke mat denne dagen. I hvert fall ikke av oss. Men vi drar tilbake når isen på Østensjøvannet har smelta. Da vil det være ender, svaner og masse andre fuglearter der.
🦆
Søndag skrev jeg dette:

Om sommertid osv,…..

I 2018 skrev jeg dette innlegget:

Mate ender ved Østensjøvannet