Skandinavia vant!

Artig er det lell. Sjøl om det itte vart gull. Gratulerer så mye til Danmark med førsteplass i Bocuse d`Or i Lyon. Verdensmesterskapet i kokkekunst.

Norge fikk bronse, Sverige sølv og Danmark gull. Skandivavia vinner i en konkurranse i fransk kokkekunst! 

Norge har jo hevdet seg bra flere ganger. Fått både gull, sølv og bronse.

Wikipedia: 

Bocuse d`Or er et uoffisielt VM i fransk kokkekunst. Konkurransen arrangeres annethvert år i den franske byen Lyon. Konkurransen ble startet av den franske kokken Paul Bocuse i 1987. Paul Bocuse var president for Bocuse d`Or inntil hans sønn, Jérôme Bocuse, overtok tittelen i 2016. 

Kandidatene kvalifiserer seg til konkurransen ved et nasjonalt uttak i sitt respektive land. Det nasjonale uttaket i Norge er konkurransen Årets Kokk. I 2008 ble det for første gang innført kvalifisering for hver verdensdel før VM-finalen i Lyon.

Arne Brimi var den første norske kokken som deltok i konkurransen (1987).

 Dette er listen over finalister og vinnere:  

År Gull Sølv Bronse
1987   Frankrike Jacky Freon Belgia Michel Addons Vest-Tyskland Hans Haas
1989 Luxembourg Léa Linster Belgia Pierre Paulus Singapore William Wai
1991 Frankrike Michel Roth Norge Lars Erik Underthun Belgia Gert Jan Raven
1993 Norge Bent Stiansen Danmark Jens Peter Kolbeck Belgia Guy Van Cauteren
1995 Frankrike Régis Marcon Sverige Melker Andersson Tyskland Patrick Jaros
1997 Sverige Mathias Dahlgren Belgia Roland Debuyst Norge Odd Ivar Solvold
1999 Norge Terje Ness Frankrike Yannick Alleno Belgia Ferdy Debecker
2001 Frankrike François Adamski Sverige Henrik Norström Island Hákon Már Örvarsson
2003 Norge Charles Tjessem Frankrike Frank Putelat Tyskland Claus Weitbrecht
2005 Frankrike Serge Vieira Norge Tom Victor Gausdal Danmark Rasmus Kofoed
2007 Frankrike Fabrice Desvignes Danmark Rasmus Kofoed Sveits Frank Giovannini
2009 Norge Geir Skeie Sverige Jonas Lundgren Frankrike Philippe Mille
2011 Danmark Rasmus Kofoed Sverige Tommy Myllymäki Norge Gunnar Hvarnes
2013 Frankrike Thibaut Ruggeri Danmark Jeppe Foldager Japan Noriyuki Hamada
2015 Norge Ørjan Johannessen USA Philip Tessier Sverige Tommy Myllymäki
2017 USA Mathew Peters Norge Christopher W. Davidsen Island Viktor Andrésso

 

Medaljeoversikt for alle år til og med 2017:  

  Land Gull Sølv Bronse Totalt
1. Frankrike Frankrike 7 2 1 10
2. Norge Norge 5 3 2 10
3. Sverige Sverige 1 4 1 6
4. Danmark Danmark 1 3 1 5
5. USA USA 1 1 0 2
6. Luxembourg Luxembourg 1 0 0 1
7. Belgia Belgia 0 3 3 6
8. Tyskland Tyskland 0 0 3 3
9. Island Island 0 0 2 2
10. Japan Japan 0 0 1 1
10. Singapore Singapore 0 0 1 1
10. Sveits Sveits 0 0 1 1

OBS! Legg merke til at Norge er på topp sammen med Frankrike i tabellen over her. Men etter konkurransen i går, er Norge alene på topp med totalt 11 medaljer! Helt rått! 

Gratulerer!

 

Mye rart en skal se

Kanskje ikke så veldig rart. Men får meg til å fundere og spekulere litt. På vår vanlige morgentur i går, så jeg deler av en kortstokk. Det vil si kanskje 5-6 kort spredd utover et område på 10 kvadratmeter, sånn anslagsvis. Rett utafor der jeg bor. Langs gangveien ved huset. 

Hvert av kortene lå alene. Noen med baksida opp og noen med framsida synlig, som på bildet. Det var både spar, ruter og hjerter representert.

Da kan jeg begynne å fundere; hobbyfilosof som jeg er. Hvorfor lå de kortene der?

Ingen som har spilt kort ute i 16 minusgrader. Det kan jeg slå fast. Ellers er de i tilfelle smågælne. 

Hvem går og bærer på en kortstokk som de deretter mister deler av …..en dag i januar? Eller eventuelt kveld.

Jeg kan jo lure til jeg blir blå. Noe skal man jo lure på. Hva tror du? Har du en morsom vinkling på mysteriet?

Ingen som driver med “spå i kort” heller på et så lite fristende sted. Stedet er for så vidt greit, men årstida og kulda!

Ikke vet jeg……Tok i hvert fall bilde. Og det som lå i snøhaugen var hjerter 7…..I følge noen som driver med kortspåing betyr det “Fellesskap og enighet”. Leste det på nettet. Sikkert flere tolkninger……Hørtes ikke galt ut, hvis jeg skal ta det til meg som en spådom der rett framfor meg i snøen 😉

Litt tørre fakta fra Store Norske Leksikon:

Europeiske kort er kjent fra 1300-tallet, først i Italia og Spania, litt senere i Frankrike og Tyskland. Hvordan overleveringen østfra skjedde, er lite kjent, men det er mest sannsynlig at kortene kom via Egypt. Andre teorier er at kort ble kjent i Europa etter Marco Polos asiatiske reiser på siste halvdel av 1200-tallet, at de kom hit med korsfarerne, eller at araberne introduserte spillkort etter at de erobret Sicilia og Spania. Den fransk-angelsaksiske kortstokken med 52 kort og nåværende fargesymboler ble utviklet ca. 1480. Dette er nå den internasjonalt brukte kortstokken

#kortstokk #kort #hjerter #sju

Dyrisk i dag

Jeg har visst flere klær med dyreprint enn jeg ante. I dag ble det sokker med zebrastriper og joggedress med poter av et eller annet slag. Sokkene lå tilfeldigvis øverst i skuffen, så da da ble det dem. Ikke så nøye. Selv om ikke akkurat vellykket kombinasjon. Ingen andre som skal se det. Upps! Men nå har jeg for så vidt vist det fram til alle som leser bloggen.

Er det så nøye. Labber rundt her inne mens det er 16 kuldegrader ute. Og når jeg beveger meg ut på de daglige lufteturene, er det masse lag utapå dyremotivene. Men har forresten et skjerf med poter på også. Leopard. Bruker det av og til.

Har mer også, jeg! Denne kjolen kjøpte jeg til en festlig anledning i fjor høst. Den anledningen kan du lese om HER. Og mer HER.

#dyreprint #poter #klær

Må rote litt i fortida, da….ufrivillig.

Det må jo skje noe uforutsett innimellom. I dag var det et brev fra en statlig etat som lever av å kontrollere og sjekke oss andre. Det er vel ikke akkurat den etaten som gjør det. De deler ut penger i form av pensjon. Men de har en enda større og mektigere etat hengende over seg. Nemlig skatteetaten. Og når de får årsoppgaven derfra, setter de i gang med beregning av etteroppgjør, som de kaller det.

Selv om jeg aldri egentlig har vært redd for skjemaer og lister og dess like, ble dette litt komplisert og arbeidskrevende.

Jeg må nok gyve løs på det før fristen går ut om 3 uker.

Det ble sikkert litt vrient for dem å regne ut pensjonen min også, den gangen i 2017. Så det dreier seg om eventuell tilbakebetaling fra min side hvis jeg IKKE kommer med nye opplysninger.

Da er det bare å brette opp ermene og finne dokumentasjon, da, både i gamle lønnsoppgaver og brev fra pensjonskassa også videre. Skulle tro at de har nok opplysninger. Jeg må altså prøve å finne papirer og dokumenter som stadfester at jeg IKKE skal betale tilbake noe av pensjonen min.

Bevisbyrden ligger hos meg. Ikke overraskende……

Ble nok komplisert for dem, ja. For i 2017 jobbet jeg 100% og fikk 100% pensjon fra NAV i en kort periode. Etterpå tok jeg ut 40% AFP og jobbet 60%. Gikk av med full alderspensjon rett etter fylte 67 år ved årsskiftet 2017/2018. 

Og det nevnes feriepenger, pensjonsgivende inntekt og mye annet. Og rapporten min må leveres på Altinn etter hvert…..

Og det blir nok ikke mindre komplisert for meg å finne dokumentasjon som redder meg unna tilbakebetalingen. Tror ikke det dreier seg om så mye penger, men læll a gut…..Tar heller jobben….

Først må jeg skjønne hva som står på de 3 sidene. Lest en gang. Må gyve løs igjen. Og notere og bruke merkepenn. Som i studiedagene.

Da har jeg noen timers jobb framover. Bør klare det innen 3 uker…….

 

Selskinn, impulskjøp og knitrende januar.

Selskinns-støvlettene kom fram i dag. For første gang denne vinteren. Ikke helt riktig. Brukte dem i går ettermiddag i blåtimen, da jeg måkte snø på balkongen også. Men altså første gang på tur.

Gode sko å ha. Men jeg bruker dem bare når det er ekstra kaldt, og ren snø på bakken. Litt redd for dem, da. Vil ikke at de skal bli møkkete. Mange år siden jeg kjøpte dem. I hvert fall over 10 år sida. Husker at det faktisk var impulskjøp.

En venninne og jeg deltok på julemarked nedi byen og solgte hjemmelagde konglekranser blant annet. Bikkjekaldt. Tjue meter unna der vi sto var det en skobutikk. Frøs så fælt på bena at jeg bare styrtet inn og kjøpte disse støvlettene. 

I dag er det vel omtrent samme temperatur. Bikkja og jeg lå litt lenge i dag, så da vi endelig fikk somla oss til å gå ut på morgenturen, var klokka blitt halv elleve. Og da var det minus 16 grader. Har nok sikkert vært kaldere tidligere på morran. 

Ikke bare å kaste på seg noen filler å komme seg ut heller, for må ha noen lag med klær. Ting tar tid. 

I dag fikk puddelen på seg frakken for første gang denne vinteren også. Ellers er han ganske tøff. Tåler kulde. Sikkert verst med labbene. Men bruker langline sånn at han kan løpe og regulere farten selv. Men altså i dag: frakk på ham og gammel, oransje dunjakke på meg. Og diverse andre lag. 

Turen ble fin, den. Ingen av oss frøs. Pent ute var det også. Ingen naturbilder idag. Kun skoa mine og skyggene våre…og litt fotomodellen Barney, da.

#kaldt #snø #sol #blogg #januar #puddel 

 

Slik ble blåtimen i dag

Det er ikke all verdens jobb å måke snø hos meg. Det er 40 kvadratmeter balkong, og den trenger jeg vel strengt tatt ikke å måke heller. Tror fundamentet tåler trykket av 30 cm snø. Det er bare 10 av dem som kom siste døgn. Verre jobb med snømåking både i Lofoten og andre steder i landet for tiden har jeg skjønt. 

Jeg har hørt at jeg kan måke det over rekkverket også. Så det detter fire etasjer ned på bakken altså. Er visst lov fikk jeg vite, etter forrige vinter. I fjor laget jeg en diger snøhaug utpå der, som krøllebøllen Barney brukte som utkikkspost. Begynte på det nå også, enn så lenge, for at han kan få samme mulighet i vinter. Da får vi se hvor mye snø det blir utover.

Men her er vi i gang. Jeg sier vi, for han vil gjerne hjelpe til.

 

Og her er snøen og her er området hvor haugen skal lages.

 

Og slik var det i fjor.

Hadde mye mer snømåking før da jeg ikke bodde i leilighet. Da ble det mye av annet arbeid også, som jeg slipper nå. Klippe plen og luke ugras for eksempel. 

#snø #snømåking 

 

Hva betyr fargene?

Roser er røde, fioler er blå, duer er søte og du er likeså. Sto det i minneboka mi. Hvis du forresten er interessert i å lese om den, kan du gjøre det HER.

Roser er vakre. Og de finnes i mange forskjellige farger. De kan også være ganske holdbare hvis de blir behandlet pent og vel og merke er ferske når jeg kjøper dem. De tåler ikke å være uten vann. Derfor bør rosebuketten få rikelig fuktet papir rundt snittflaten på veien hjem fra butikken. Og det får vi i blomsterforretninger. I tillegg medfølger pose med næring.

Så snitter jeg stilkene og putter rett oppi vannet med næring.

Under her har jeg kuttet dem i forskjellig lengde og puttet oppi småvasene mine, som jeg kjøpte på loppemarked i fjor. Se gjerne HER.

Dette er forøvrig en av yndlingsfargene mine på roser.

 

Og her er en annen yndlingsfarge.

 

Alle er jo vakre, men jeg er såpass jålete at jeg synes rosefargen må passe sammen med fargene rundt.

Røde roser har jeg ikke noe bilde av. Jeg leste en miniartikkel i Vi over 60 angående roser. Du har sikkert hørt eller lest det før, muligens.

Det heter så fint “Si det med roser”. Her altså fritt sitert fra bladet.

Hvite roser—–“Du er himmelsk”, respekt og ydmykhet, uskyld og renhet, “Jeg er verdig”, hemmelighet og stillhet.

Lys rosa roser—–Eleganse og sjarm, viser at en setter pris på noen, beundring og sympati.

Mørk rosa roser—–Setter pris på noen eller viser takknemlighet.

Gule roser—-Forbindes med lykke og glede eller også “Bryr du deg?”

Korall-eller oransjefargede roser—-Gir uttrykk for entusiasme eller lidenskap.

Burgunderfargede roser—-Skjønnhet og ynde.

Røde roser—-Kjærlighet, “Jeg elsker deg”, respekt og mot.

1 rød rose—-Jeg begjærer deg.

3 røde roser—-Jeg elsker deg

7 røde roser—-Jeg er din for evig

12 røde roser—-Evig kjærlighet, sterkere kan jeg ikke uttrykke min kjærlighet.

Nå vet du det. Hvis du ikke visste det fra før 😉 Kanskje finnes det andre tolkninger også?

 

 

 

Hjernetrim og tull.

Jeg elsker å blogge… Mye bedre enn å jogge….

Ikke bedre kanskje….Bare en annen bransje….

Jeg må jo også trene….For å bli bedre….

Til å holde det gående en stund…….Det er jo en innlysende grunn….

Dikteferdigheter er det så som så med……Men hjerneceller trenes sikkert godt av det….

Selvhøytidelighet har jeg mindre av etter hvert…..Så derfor kjører jeg på…tvert….

Så se på dette som hjernetrim for gamlemor……Det er i hvert fall noe jeg selv tror……

Men nå må jeg faktisk på tur med hunden……Og da blir det vel den faste runden…..

Da blir det litt trim; så bra……Og musklene blir også glad…..

 

 

 

 

Et gammelt søndagsvinterbilde passer i dag

En collage fra noen år tilbake. Vi hadde campingvogn stående på Skeikampen en del vintre. Rettere sagt ved Skeikampen. Vi bodde jo ikke oppå den! 😉

Du ser Skeikampen på bildet nederst til høyre. Veldig fint der oppe. På det samme bildet kan du kanskje også skimte den lille fjellkirka.

Der oppe er det alpinanlegg, fint løypenett for langrenn, to campingplasser, masse hytter, butikk, kirke, kafe og hotell med tilhørende fasciliteter. Hvis jeg har glemt noe, så si fra hvis du er Skeikampen-entusiast 😉 OBS. Må nevnes at dette IKKE er sponset reklame for Skeikampen. Men kunne sikkert ha fått en del for dette innlegget med så mye skryt…hehe….

Vi solgte campingvogna. Fint å ha prøvd det også. Egentlig kjempekoselig og avslappende. Vi hadde forholdsvis kort vei å kjøre også, så var lettvint. Og vi unnet oss den lille luksusen å få noen til å sette på strømmen før vi kom. Det gjorde det betraktelig mer koselig å sette seg til der inne på fredagskvelden.

Jeg må innrømme at etter at vi sluttet å være der oppe, har det blitt lite skigåing. Men gidder ikke å ha dårlig samvittighet for det. Sånn er jeg ferdig med. Jeg går turer med Barney nå for tiden. Kan jo prøve en skitur i vinter med Barney, kanskje. Skiforholdene er jo fantastiske her nede i lavlandet ved Mjøsa også, og enda bedre oppi Vangsåsen nær ved.

Ellers har jeg spark som jeg ennå heller ikke har brukt denne sesongen. Nå må jeg ta meg sammen! Det er jo veldig moro for Barney! Da kan han løpe, løpe, løpe….Men det blir nok litt småstopp underveis, kjenner jeg ham rett. Snuse,snuse, snuse, tisse, snuse, tisse….;-)

Spennende og uforutsigbart

Så skjedde det igjen. Må bare skryte og skrive. Jeg havna på topplistablogg.no sin framside i dag. Nr.51, faktisk. Det er sjelden kost. Synes det er bra jobba, jeg, når innleggene mine aldri vises på forsida av blogg.no. Det er igjen på grunn av at jeg er på den gamle delen av blogg.no. Hvis du ikke skjønner bæra av det jeg sier, kan du lese litt mer HER.

Jeg blogger egentlig for at det er moro, men når det først finnes statistikk over lesere som er innom bloggen min og leser de forskjellige innleggene, er det moro å følge med, og ekstra moro at folk leser…..og ikke minst kommer igjen for å lese mer. 

Jeg nevnte i innlegget jeg viste til over her at jeg også bruker andre plattformer for å dele innleggene mine. Må nesten det for å bli sett. Det vil si Bloglovin og Facebook. Inne på Facebook har jeg min egen side Pensjonistgunna under min egen private Facebook-konto. Ellers er jeg medlem av diverse grupper. 

Når jeg skriver et innlegg om et spesielt tema, publiserer jeg det noen ganger på en gruppe hvor det passer. Det kan være puddelgrupper, pensjonistgruppe, matgruppe, blomstergruppe og blogg-grupper.

I går laget jeg et innlegg om nostalgisk mat som jeg tenkte kanskje kunne være litt interessant for lesere på Facebookgruppa “Husmannskosten før og nå”. Det gikk rett hjem! Innlegget het “Jeg elsket det. Gjør jeg det fortsatt?”  

Altså helt uforutsigbart hva som slår an. Blir jo litt hekta og inspirert til å fortsette.

Det går opp og ned med lesertallene for en blogger fra dag til dag. Det gjør det faktisk for de 10 øverste på blogg.no-lista også, ser jeg. Der kan det jo variere med flere 1000 sidevisninger fra dag til dag. Men så har de høyere total-tall også da. Forskjellen i prosentavvik blir sikkert stort sett ganske lik.

Som eksempel kan jeg nevne at Nr.1 på Topplista hadde avvik på 5000 sidevisninger fra i går til i dag.

Veldig moro og spennende å blogge, og så lenge jeg finner noe å skrive om, fortsetter jeg. 

 

#blogg #topplista #statistikk