Jeg har hatt ei oppskrift liggende i mange, mange år, som jeg aldri har brukt. Men nå tenkte jeg at tida var inne. Den skal stå og godgjøre seg i 44 dager, så da blir det forhåpentligvis appelsinlikør som er grei nok, og helst god.
Det første bildet er slik det så ut da jeg var ferdig med produksjonen, enn så lenge.
Jeg tenkte å bruke et liters-Norgesglass, men det skar seg. Det gikk ikke an å få trykt appelsinen oppi der, og den skulle være hel. Om det så blir midlertidig inntil jeg får kjøpt et tolitersglass, eller om blandinga blir værende i denne gamle, grønne krystallbollen er uvisst akkurat nå. Nå kom den i hvert fall til nytte.
Så tar jeg det fra begynnelsen. Startet med en appelsin. Og det som kommer etterpå kan virke som både rart og magisk. Det skulle stikkes 44 hull i appelsinen med en strikkepinne. La appelsinen oppi bollen og puttet etter en hel vaniljestang. Skulle egentlig være to, så mulig jeg kjøper en til på mandag.
Videre 44 hele kaffebønner. Må være noe magisk med tallet 44☺️
Videre 44 sukkerbiter. Jeg kjøpte den brune typen. Til slutt helte jeg oppi 750 ml 45% sprit. Jeg hadde kjøpt 60% på polet, så måtte regne ut hvor mye av den jeg skulle bruke, og fylle opp resten med vann til 750 ml.
Rørte litt rundt før jeg dekket til med plastfilm. Så bør det helst røres rundt av og til for å få fart på prosessen med å løse opp sukkeret, og at spriten lettere kan trekke ut aromastoffene fra appelsin, kaffebønner og vaniljestang.
Sukkerbitene løste seg forresten opp etter noen få timer. Kommer heretter til å lette på plastfilmen et par ganger i døgnet for å røre rundt med ei skje. Da har jeg en jobb å gjøre der også i 44 dager……..
Oj oj… Så spennende. Dette prosjektet skal jeg følge med på.. Og et magisk tall på 44 🧡💛🧡💛🧡 moro.
Ja, blir spennende. Hvorfor 44 er det vel ingen som vet. Var ingen forklaring på det i oppskrifta, og ikke vet jeg hvilket blad jeg hadde revet ut denne sida med oppskrift fra heller, dessverre. Så dårlig med kildehenvisning. Men har ligget blant de utklipps-oppskriftene i årevis.
Merkelig med det tallet, eller? 😀
Ja, litt spesielt. Sikkert tiltenkt å virke magisk. Håper det blir magisk smak etter hvert også😉
Tradisjonen med 44-hulls appelsinlikør kommer fra en fransk oppskrift kjent som “44”. Tallet 44 har symbolsk og praktisk betydning i oppskriften:
1. Tradisjon og mystikk: Mange gamle oppskrifter knyttet til likører og sprit bærer symbolsk mening. Tallet 44 kan være valgt fordi det har en viss harmoni eller balanse som tradisjonelle oppskrifter legger vekt på.
2. Oppskriftens enkelhet: Tallet 44 gjentas for å gjøre oppskriften enkel å huske:
44 sukkerbiter.
44 hull i appelsinen (for jevn infusjon av smak).
44 dagers lagringstid (for optimal modning).
3. Symbolikk: Tallet 44 kan ha røtter i folklore eller tallmagi som ble brukt i tradisjonell mat- og drikkekunst. Enkelte steder i Europa ble det lagt vekt på spesifikke tall som sies å gi en “perfekt” balanse av smak eller energi.
4. Historisk arv: Oppskriften sies å stamme fra Normandie i Frankrike, der slike presise, repeterende mønstre ofte ble brukt i både matlaging og drikketradisjoner.
Uansett opprinnelsen, har 44 blitt en del av sjarmen og karakteren til denne spesielle likøren!
Fantastisk👏 Takk skal du ha. Der vart det oppklart. Superdupert herlig. Det foregår magi på kjøkkenbenken her nå i 44 dager framover🙏🏻😅