Spareribs i stille sidegate på kvelden (14)


Så vart det middag på Nabo A og meg. Barney måtte som vanlig stå/sitte/ligge å se på, stakkar.
Men tror ikke at krydret, marinert og glasert spareribs er noe for hans mage, sjøl om han ganske sikkert hadde elsket å spise det. Men av og til må jeg ta noen sjefsavgjørelser. Han lever best og lengst på tørrfôr i form av pellets, og litt godbiter innimellom.
Pommes frites og mais liker han ikke.
Så da vart det etter hvert andre ting som fanga hans interesse. Som livet i gata vi satt rett ved siden av for eksempel.

Dette skjedde på kvelden den 16. mai og vi befant oss fortsatt i Stockholm, og hadde beveget oss til fots fra hotellet og ned til Gamla Stan. Trivelig restaurant som heter Texas Long Horn, som du ser på bildet, og veldig viktig at Barney var velkommen. Skulle egentlig bare mangle, for vi satt ute.
Den ligger i Svartmangatan.
Og det var absolutt en fin kveld å spise middag utendørs. Vi var veldig heldige med været under oppholdet vårt i Stockholm.


Barney fant som sagt på andre sysler enn å vokte på maten vår. Blant annet  var han som vanlig veldig ivrig etter å hilse på fremmede folk, og særlig barn. Han elsker de små menneskene.
Som du ser, fikk han god respons, sjøl om babyen ble holdt litt på avstand.


Gjennom gamlebyen mot middagen.
Da Barney vart servert vann på sølvfat.

Gjennom gamlebyen mot middagen (13)Det var fortsatt torsdag den 16. mai. Vi befant oss i Stockholm, og hadde opplevd mye på kort tid, slik det skal være på en liten feriereise. Men sjølsagt uten at det vart stress og mas. Vi tok ofte ting som det falt seg, og planla ikke alt for mye. Noe hadde vi sjølsagt bestemt oss for å se, og det fikk vi til uten videre mas og slit.
På dette tidspunktet hvor bildene i dette innlegget vart tatt, hadde vi spist  lunsj og middag på restauranter flere ganger, vandret og kjørt trikk og tog og båt og Tunnelbanan, samt sett slottet, Kungsträdgården, mange fine gater og bygninger, og mye mye annet….
♦️
Setter inn linker til noen tidligere Stockholmsinnlegg nederst.
Når jeg blar gjennom bildearkivet fra turen nå i ettertid, er det ikke alltid så lett å huske hvor bildene ble tatt sånn eksakt.
Da har jeg veldig god hjelp av funksjonen i billedgalleriet på iPhonen som viser på kart hvor bildet er knipsa. Takker og neier for DEN funksjonen👏
Derfor kan jeg nå fortelle deg, hvis du er interessert, at vi på de to øverste bildene har nådd fram til krysset mellom gaten Tyska Brinken og Prästgatan i Gamla Stan.

Over her er vi på vei bortover Prästgatan, og det er The German Church, Sankta Gertruds kyrka, du ser på bildet. Vi befant oss her i det såkalte Junokvartalet👆


I samme Junokvartal befinner den Estiske skolen seg. Altså ikke etnisk, men Estland sin skole i Stocholm👆
«Estniska Skolan har sedan 1973 legat mitt i anrika Gamla Stan och dess historiska miljö omringar skolan och bjuder till spännande utflykter. Skolans huvudbyggnad är belägen på tomten av ett gammalt Dominikanerkloster. I Svartbrödrarnas häftiga klostersal och tillhörande gångar hittar vi skolans matsal och aula.» (info fra Estniske skolens internettside)


Et flott magnoliatre måtte tas bilde av så klart, og det befant seg på et lite torg mellom Österlånggatan og Södra Benickerbrinken.
Og da vi på dette tidspunkt ikke visste hvor vi skulle havne for å innta kveldens middag, vandret vi videre på måfå og beundret gamle hus og ellers folkelivet i Gamla Stan.
Men det var ikke lenge etter dette at vi fant det rette stedet hvor også Barney kunne være med.
Følg med i blogginnlegg som kommer……
Inntil da kan du eventuelt klikke deg inn på noen tidligere innlegg under her.
Om lunsj, trafikkmaskin og gutten i vinden.
Det vart litt snevert, men bare vent
Bilder og litt historie Gamla Stan

Kaffepause i Kungsträdgården (12)


Fortsatt Stockholm her på bloggen, men kom hjem 17.mai, Barney og jeg.
Fin tredagerstur til Sveriges hovedstad, og vi kom oss til og fra med tog, med startsted Oslo.
Opplevde mye på de tre dagene og du har derfor fått mange innlegg om den lille ferieturen her på bloggen. Setter inn linker til noen av dem nederst.
Vi var heldige med å treffe tulipanblomstringa i Kungsträdgården. Det var så vakkert at jeg bare måtte sette inn flere av bildene jeg tok her.
Det var en god trøst med tulipanene, da vi dessverre kom dit for sent til den berømte kirsebærblomstringen.


Det var varmt og fint vær da vi besøkte Stockholm, og til tider såpass hett at det var godt å sette seg ned i skyggen innimellom. I Kungsträdgården var det flere muligheter, og vi valgte en liten kafé hvor vi nettopp kjøpte oss kaffe, og bare det.
Med utsikt til Jakobs Kyrka i bakgrunnen.
♦️
Etterpå gikk vi mot nærmeste T-banestasjon for å prøve hvordan det funka der i byen. Hadde travet såpass lenge rundt omkring at det kunne bli godt å komme et godt steg nærmere hotellet via Tunnelbanan. Det var veldig enkelt å kjøpe billett. Var faktisk betjente billettutsalg inne på stasjonen.
♦️
Her i Oslo bruker jeg Ruterappen når jeg kjøper billett, og lignende finnes jo også i Stockholm, men trengte altså ikke det. Lettvint.
Etter den korte T-baneturen kom vi ut på Slussen stasjon, den som var nærmest hotellet.
Kjekt å spare beina litt, for vi hadde tenkt oss ut igjen på kvelden for å spise middag i Gamla Stan. 


Hvem har det fineste slottet?
Den lange togturen østover
Morgenturen med Barney vart bratt
Stockholms stad om Kungsträdgården

Hvem har det fineste slottet? (11)


Vet du hva? Jeg vil faktisk ikke provosere. Må bare lokke deg inn på bloggen😂 Vi har kongelige slott både svenskene og vi, og begge er faktisk ganske så storslagne og vakre. Eller….det er egentlig kongene som har slottene, da, og familiene deres.
Nå hadde seg slik at jeg var litt landssviker på vår nasjonaldag i år; på den store dagen hvor slottet i Oslo er i fokus med kongefamilien på plass.
Jeg var i Stockholm med puddelen Barney og min Nabo A.
Hvis du har slumpet til å være innom bloggen min de siste dagene, har du garantert fått det med deg. Jeg gir fortsatt rapporter med bilder fra turen, sjøl om jeg er hjemme igjen for lengst.
♦️
Jeg har satt inn linker til noen av innleggene nederst på sida.
Vi måtte jo sjølsagt en tur bortom det kongelige slott i Stockholm, som ligger i Gamla Stan. Kort vei fra hotellet og ellers andre severdigheter.
Vanskelig å få et fint oversiktsbilde, for det er så stort. Men den kvinnelige gardisten i vaktbua var et fint motiv. Og der vart det tre bilder av henne.


Storkyrkan rett ved siden av det kongelige slott i Stockholm ser du under her👇
Wikipedia skriver:
Storkyrkan
, (eller Sankt Nicolai kyrka) er domkirke i Stockholms stift. Den ligger mellom Stockholms slott og Börshuset i Gamla stan. Den er Stockholms eldste forsamlingskirke og kan regne sin historie tilbake til Birger jarls tid. Kirken selv regner året 1279 som grunnleggingen av kirken ettersom dette er året den første gang er nevnt i skriftlige kilder.


Og når jeg først skriver om kirker og slott, setter jeg inn et bilde fra Norge sitt kongelige slott i Oslo, tatt på sjølveste 17.mai i år. Fotograf var forøvrig min datter, for hun var der i år med mann og barn. Eldste barnebarn og hun gikk i toget.
Fikk ingen 17.mai-bilder fra Norge i år jeg, for oppholdt meg som skrevet i Stockholm på dagen. Kom hjem sent på kvelden.
Du får innlegg senere om min 17.mai i Stockholm.
Bildene av det svenske slottet og domkirka vart knipsa den 16.mai.
Ellers kan du lese noen tidligere innlegg via linkene jeg har satt inn nederst.

Det kungliga slottet i Gamla Stan, Stockholm.
Da Barney vart servert vann på sølvfat.
Stockholm til vanns var stas
Den lange togturen østover

Om Kjerringtanker, KI og litt reposting…..☺️

Jeg leste et fint og interessant innlegg av Kjerringtanker på Blogg.no i dag som fikk meg til å rote i bloggarkivet mitt.
Se link til innlegget hennes «Morgendagens toppbloggere» nederst på sida her.

Mente å huske at jeg også hadde hatt et innlegg om KI en gang.
Det stemte. Var i januar i år. Det hadde overskriften:
Om Chat GPT, omsorg og kildeopplysning.
Her limer jeg det inn i sin helhet:

«Fikk en idé. Vart vel kanskje satt på tanken på grunn av et par hendelser i helga. Ikke noe som skjedde hos meg eller med meg eller mine, men i nyhetsbildet på TV og ellers. Plagiat. Klipp og lim. Masteroppgaver. Du skjønner nok helt sikkert hva jeg sikter til.
Jeg er en enkel blogger som sjelden ligger høyt oppe på topplista. Men likevel var noe av det første jeg fikk med meg før jeg starta skribleriene og publiseringa av bilder og tekst, at jeg må produsere  det SJØL. Hvis jeg bruker andres bilder og tekst må jeg gi tydelig informasjon om hvem som er opphavspersonen.
♦️
Jeg har for moro skyld lastet ned en App som heter ChatGPT. Altså kunstig intelligens eller AI. Artig, men har aldri benytta meg av det…..før nå. Av mangel på stoff om OMSORG, som Frodith har bedt meg om å beskrive i dag, satte jeg ChatGPT på jobben.
Jeg ga følgende kommando…og fikk raskt svar:

Greit nok og imponerende raskt svar. Men så vart jeg lang i maska og fikk hakaslepp. På bildet under her ser du neste kommando fra meg. Det gikk 3 sekunder før hele teksten var klar. Det er en helt vill teknologi. Tenk hvilke muligheter for å jukse seg til bra tekst ved ikke å oppgi kilden til dette. Skremmende. Jeg skal love deg at jeg ALDRI har kopiert eller vil komme til å kopiere noe som andre har skapt uten å oppgi hvem som har gjort det. Sjøl om det er ei datamaskin….en robot.


Dette innlegget tok sine egne veier, kan man trygt si. Beklager det, Frodith. Skulle egentlig bare handle om OMSORG, som er dagens tema i Frodiths lille januarmoro.»

Da Barney vart servert vann på «sølvfat» (10)

Det var den andre dagen i Stockholm at vi bestemte oss for å spise lunsj på Mister French i Slussen. Sjøsiden av Gamla Stan på østsiden. Ikke langt å gå fra hotellet vårt på Södermalm.
Først hadde vi tatt HopOnHopOff-båten 2 runder ute på vannet, og følte at det var tid for mat.
Vi var alltid like spent på om Barney kunne være med inn, så jeg sendte mitt reisefølge Nabo A inn for å spørre, mens puddelen og jeg sto håpefulle igjen ute.
Denne restauranten så litt finere ut, så jeg hadde mine tvil. Men det gikk så bra. Hovmesteren klarerte med et rungende «Absolut».
De var glade i dette uttrykket, stockholmerne, fikk vi erfare. Da vi ba om å få betale: «Absolut». Trävligt.
Men altså nå lunsj. I tillegg til god mottagelse, fikk puddelen servering først. Han fikk vann på «sølvfat». Eller det så nå slik ut. Var ikke sølv, vettu


Og så var det vår tur. Reker frister alltid, og da det også var på menyen her, vart det et lett valg. Bildet under er litt på skakke for å få med både  puddelgutten, rekene og litt av lokalet.


Nydelig mat og drikke var det. Reker, aioli, sitron og briochebrød.
Da dette gode måltidet var fortært, var vi klare for mer trasking i Stockholms gater, og det kan du lese om i senere innlegg.
Og i tillegg har jeg satt inn linker til noen tidligere Stockholminnlegg nederst.


Om lunsj, trafikkmaskin og gutten i vinden
Det var gött å kvile kroppen
Servering til besvær

Bilder og litt historie Gamla Stan (9)


Vi ville bo i nærheten av Gamla Stan da vi først skulle til Stockholm. Men samtidig måtte det være et hotell som tillot hunder, og da falt valget på Scandic Sjöfartshotellet litt inne på Södermalm. Kort vei å gå til den gamle bydelen.
Vi var der flere ganger, men har samlet de fleste bildene i dette innlegget, så kan vel fort føles som litt spam…..men tar sjansen.
♦️
Det første bildet er av et gammelt og flott hus i Västerlånggatan. Jeg har sjekket litt i ettertid, og fant ut at dette er «von der Lindeska huset».
Wikipedia sier at huset ble oppført i 1633 av riksskattmester Erik Larsson von der Linde. Det er bygget i hollandsk renessansestil. Stammen i huset har også deler fra middelalderen.
Da jeg tok bildet, skjønte jeg at dette måtte være noe spesielt.
Rett under ser du også samme huset, adskilt fra nabohuset med et smalt smug👇


Og så var det fristende utstilling av belgiske vafler👇


Jeg elsker ravsmykker, og tok derfor bilde av dette utstillingsvinduet 👇
Nøyde meg med å se denne gangen. Har noen enkle ravsmykker fra før, men kunne så klart ha tenkt meg et litt mer gedigent ett. Var litt dyrt…..

I Prästgatan fanget jeg dette motivet. Den rosa sykkelen mot de varme, organiske fargene på husene👆

Dette er ikke fra Gamla Stan, men tatt fra Katarinahøyden på Söder med deler av Gamla Stan, Östermalm og vannet i fokus gjennom et hull i muren der oppe👇


Dette er også tatt oppe fra høyden på Söder og ned mot byen og vannet👇

Den lange togturen østover.
Stockholm til vanns var stas
Morgenturen med Barney vart bratt

Barney på nye stier


Artig med nye steder….
Eller i hvert fall andre steder enn vanlig…
Her har han vært før…
Puddelen Barney….
Men det er lenge siden…
Så hadde vi et ærend borti der…
Ikke så langt unna der vi bor…
Skulle forresten skifte hjul, husker jeg nå…
Så det er ei stund sida….
Men hvorfor ikke et blogginnlegg om bildet nå?
Det tenkte jeg….
Vi befant oss i den lille skogen på Lambertseter….
Den fargerike veggen fanget min interesse…
Barney brydde seg mindre…
Han er mer opptatt av nye lukter….
Spennende…
Du ser at bildet ikke er tatt i dag….
For nå har naturen eksplodert….
Etter at dette vart knipsa…
I grønt og alle regnbuens farger….
Alt på en gang….
Ikke måte på hvor fint det er ute nå…
Men på bildet er det fargene på treveggen som får skinne…
Streetart, teater og vanntårn på Söder
Det eksploderte

Stockholm til vanns var stas (8)


I Stockholm er det mye vann, og det gjør at den er ekstra fin. Det er mange båter der. Små båter og store båter. Og kjempestore cruiseskip. Rutebåter og sightseeingbåter og HopOn-HopOff-båter.
Vi ville oppleve Stockholm fra vannet også. For det skal sies at vi travet mye gatelangs, men altså en variasjon med å kunne sette seg ned for å nyte byen fra sjøen frista stort.
Så derfor valgte vi alternativet HopOnHopOff. Mest praktisk for oss. Kunne også ha valgt buss i samme kategori og til og med en kombinasjon med båt og buss, men vart altså båt. Todagersbillett for oss mennesker, og Barney satt på gratis.

God plass og luftig og deilig da båten beveget seg på vannet. Vi måtte sitte langt bak på grunn av hunden, men helt greit. Hadde det fint baki akterdelen, vi.


Vi gikk på båten ved Slussen-kaia og bestemte oss for å ta hele runden. Satt derfor fortsatt planta på setene våre på de neste 8 avhoppmulighetene. Og da vi kom til startpunktet, tok vi liksågodt en runde til, da vi først var så godt i gang.
Veldig fin tur. Båten stoppa ved det kongelige slott, Nybroplan ved Östermalm, Vasa-museet på Djurgården, Skeppsholmen, ABBA museum/Gröna Lund tivoli, cruiseterminalen på Södermalm, Fotografiske museet på Södermalm og så til vårt startpunkt Slussen.
På de to bildene over her ser du Östermalm.


Rett over ser du stoppestedet ved slottet i Gamla Stan👆
Og under nærmer vi oss Vasamuseet, noe kanskje også hvitkinngås-familien i forgrunnen hadde som mål👇

Vi storkoste oss på turen, eller rettere sagt de TOturene på vannet denne dagen. Og i og med at vi hadde todagersbillett, vart det jammenmeg en tur dagen etter også.
Men da gjorde vi det litt annerledes. Det vart litt mer Hop On og Hop Off enn første dagen. Men dagen var ennå ung da vi gikk av på holdeplassen ved Gamla Stan den første båtturdagen,så da gikk ferden videre til fots.
Og det skal du få lese mer om i et senere innlegg…..og flere etter det, kanskje….
Den lange togturen østover.
Streetart, tester og vanntårn på Söder
Dette vart litt snevert, men bare vent

Noe jeg ikke liker, Margrethe?


Utifriluft-Margrethe ga oss bloggere en helgeutfordring, slik hun har gjort de siste helgene. Fint det, for da har vi noe å blogge om.
Her kan du se utfordringen hennes: Noe du ikke liker.
Det er veldig mye jeg liker og noe jeg ikke liker. Av mat liker jeg stort sett alt, bortsett fra salt lakris. Ellers takler jeg alt.
♦️
Men ellers?  Liker ikke slanger og edderkopper, men har ikke egne bilder av dem, av naturlige årsaker. Ikke blitt til at jeg har tatt biler av dem. Og heldigvis er det bortimot 40 år sida jeg så en hoggorm i naturen.
Så da blir det noe annet her, og jeg kan tenke meg at DU heller ikke liker akkurat dette.
♦️
Det var den gangen vi fikk vann i kjelleren og dermed i bodene våre.
Har skrevet om det før på bloggen. Setter inn link under her.
Slettes ikke moro det synet som møtte meg nedi boden min da vannet som hadde stått 150 cm opp på veggen, hadde trekt seg tilbake. Se på bildet.
Dette var altså mitt bidrag til Utifriluft sin utfordring denne helga.
Om film, oversvømmelse og lokalavisa.