Vandring til 1700-tallet


Det føltes slik. Vi vandret inn i 1700-tallet sånn cirka. Jeg har opplevd det tidligere i Visby på Gotland. Godt bevart trehusbebyggelse fra langt tilbake i tid. Fin opplevelse. Nå var vi i Gamla stan i Mariestad. Den byen har altså også en gamleby. Alltid fascinerende å se. Opprinnelig brostein i gatene også.
🇸🇪
Det blir mange bilder i dette blogginnlegget. Jeg liker egentlig ikke å kjøre på med så mange bilder på en gang, men gjør et unntak. På hvert av de gamle husene var det satt opp et lite skilt som informerte om husets historie. Svenskene er gode på slikt. Jeg gir ikke deg detaljer om det her. Kan bli for mye. Og ikke husker jeg alt heller. 


Barney var sjølsagt med på denne turen også. Vi vandret og vandret i de fine, gamle gatene. Lite folk var det der også, så kunne virkelig sense atmosfæren fra gamledager.


Røde hus var det mye av her også. Hvorfor så mange røde hus i Sverige? Og spesielt de gamle? Dette kan være forklaringen:
Fargen FALURØDT har navn etter den svenske gruvebyen Falun, der pigmentet har vært produsert siden 1500-tallet. Fargen kalles også karmosin og engelskrødt. Pigmentet framkommer ved at jernholdig malm fra Falun gruve forvitrer over lang tid og er for en stor del et biprodukt fra kobberproduksjon i Falun.
Og i tillegg var rødt den billigste fargen. Det gjaldt i Norge også. Derfor ble alle låver malt røde.

4 kommentarer

Siste innlegg