Plutselig lett tilgjengelig


Barney oppi rognebærtreet?
Åssen har han klart det?
Utmerket tilgang til bæra i hvert fall….

Vanligvis henger de høyt og er skikkelig sure….eller bitre. Men nå hadde altså Barney fått nærkontakt.
Det hadde seg slik at på morgenturen vår her om dagen var den vanlige gangveien vi pleier å gå sperra av ei rogn. Vindkast om natta hadde nok mest sannsynlig knekt den. Og der lå den foran oss, og bærene var lett tilgjengelige….hvis det i det hele tatt frista, da.
♦️
Barney måtte prøve. Han elsker å plukke bær på egen hånd, eller rettere sagt nappe med egen munn. All slags spiselig bær.
Han spiste overraskende nok noen av dem. Antageligvis mest for moro skyld og ikke på grunn av smaken. Men vet jo aldri…..
♦️
Nå plukker ikke jeg rognebær, men kunne jo ha gjort det, for rognebærgelé er egentlig ganske godt til vilt og kjøttretter generelt. Brukes da på samme måte som tyttebærsyltetøy, eller rørt tyttebær.
Jeg laget faktisk rognebærgelé en gang for leeeenge sida. Mor gjorde også det av og til, men på Hedmarken er det så mye tyttebær i skogene at det var tyttebærsyltetøy som var mest vanlig.
♦️
Men nå har jeg altså sjansen til å prøve igjen, for disse er lette å plukke…De inneholder mye C-vtamin, og faktisk pektin som gjør at det ikke trengs tilførsel av stivelse ved tillaging. Men sukker trengs det en del av. Det sies at rognebæra mister mesteparten av bitterheten sin når den fryses. Så enten er det lurt å vente med plukking til etter ei frostnatt på høsten, eller rett og slett gi den et opphold i fryseren før tilberedning.
Har du laget rognebærgelé noen gang?
Og liker du det?


Matprat sin oppskrift på rognebærgele

6 kommentarer
    1. Jeg har laget rognebærgele noen ganger. Blander gjerne i litt eple, og så har jg hørt at rogn skal plukkes etter første frostnatt, eller få ei natt i fryseren for å få en litt mildere smak.
      Har og laget rognebærlikør for mange år siden. Den hadde jeg lykke med. Kanskje jeg skulle prøve igjen. Det er masse rognebær i år.

    2. Jeg har aldri laga rognebærgele, men det er jo veldig godt, og i år er det jo meeeeengder av rognebær og ta av! Kanskje verdt et forsøk? 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg