Trollkrem ER så godt (♦️oppskrift♦️)

Trollkrem er godt. Fant et gammelt bilde i arkivet mitt og ble inspirert til å mimre litt. Er vel fra en del år tilbake.

Det er ikke så ofte jeg lager trollkrem. Har kanskje gjort det et par ganger i løpet av ti år sånn omtrent.

Da jeg var barn ble det laget trollkrem oftere. Vi hadde alltid mye tyttebær. Mor og far var på flere tyttebærturer om høsten. Jeg var vel også med, men ikke akkurat det morsomste jeg gjorde. Og det ble laget syltetøy og det ble frosset ned hel tyttebær for bruk til trollkrem blant annet.

Tyttebær er lett å oppbevare, for den inneholder et naturlig konserveringsmiddel. Det heter benzosyre.

I “gamle dager” da det ble laget masse syltetøy som skulle oppbevares på Norgesglass i kjelleren eller matboden, var dette veldig viktig. Syltetøyet kunne stå i flere år uten å bli ødelagt av mugg.

Men så tilbake til trollkremen. Den er lett og rask å lage. Til 6 personer trengs:

  • 12 kg rensede tyttebær
  • 200 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 stk eggehvite
    Ha tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite i kjøkkenmaskin og rør til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum. Server med en gang. Ha gjerne hele tyttebær på toppen.

Trollkremen på bildet mitt er resultat av denne oppskriften. Jeg husker at vi tidligere blandet alle ingrediensene i en stor bolle og rørte for hånd med ei stor sleiv. Da ble det flere hele/halve bær i kremen.

Begge framgangsmåtene gir god og frisk dessert.
(Dette skrev jeg om i 2018 her på bloggen også. Og nå fikk jeg igjen lyst til å få tak i tyttebær for å lage dette. I tillegg er jo rørt tyttebær også veldig godt, da.)

2 kommentarer

    1. Trollkrem er et barndomsminne også hos meg. Av en eller annen grunn minner det meg om Mormoren min. Hun døde da jeg var 5 år, og jeg har ikke så mange minner om henne. Vet egentlig ikke om hun serverte trollkrem none gang, men hun må ha gjort det.
      Mamma elsket å gå på tyttebærtur. Plukket flere titalls liter hvert år. Ofte i skogene der hun vokste opp, og da måtte vi ungene være hjemme hos Mormor og Morfar. Tipper at det også var skogens ro og litt bort fra oss tre ungene som gjorde at tyttebærturene alene var så viktig for henne.
      Mulig det ble trollkrem hjemme hos Mormor når hun kom hjem fra tyttebærturen, og det er derfor jeg forbinder det med Mormor…
      Sjelden jeg har laget det selv.

      1. For et hyggelig minne. Foreldrene mine plukket MYE tyttebær, og mor var vant til det fra barnsben av. De tjente penger ved å selge tyttebær til oppkjøpere.Det var mye tyttebær i skogen der de bodde.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg