Den berømmelige fikenkaka (med oppskrift)

 

Jeg jobbet på et apotek i Gudbrandsdalen på slutten av 70-tallet. Det var koselig og lærerikt. Kunne ha skrevet mye om oppholdet der oppe, men det får bli en annen gang. Det mest håndfaste minnet i dag er oppskrifta mi på fikenkake. Eller retter sagt kollega Anne-Thea sin oppskrift.

Hun hadde nok tatt med denne kaka på jobben etter som det ble så viktig for meg å få oppskrifta nedskrevet. Kaka var nemlig god den. Det har derfor blitt en tradisjon å bake den til jul hvert år deretter. Og en annen viktig grunn: veldig enkel å lage.

Jeg hadde et kartotek med oppskrifter som jeg hadde kjøpt. Det var en oppskrift med bilde på hvert kort. I denne blå boksen var det også blanke kort hvor man kunne skrive ned egne oppskrifter. Det gjorde jeg. Dette er den eneste jeg har igjen i dag. Resten har antageligvis blitt solgt på loppis.

Kortet bærer skikkelig preg av årene med bakesøl.

Det er spor av både fiken og vann og egg på dette kortet ser det ut til. I perm har det også stått en gang. Nå ligger det i en hylle med noen få andre utvalgte oppskrifter. Det er noe med at jeg må ta fram disse til jul. 

Hvordan lager jeg fikenkaka?

Visper eggedosis av egg og sukker.

Tilsetter mel og bakepulver.

Tilsetter strimlede fikener og hakkede hasselnøtter.

Pleier å steke den i en avlang brødform 

NB. Kan doble jeg porsjonen og stekte den i rund kakeform eller i to brødformer.

NB: I tillegg hender det at jeg også har oppi tørkede aprikoser som er skjært opp i strimler. 

🌲
PS
Denne kaka har blitt en så fast tradisjon her i huset, og i alle husa jeg har bodd i, at jeg faktisk ikke bare kjører reprise på kakeproduksjonen hvert år til jul, men til og med jukser litt ved å kjøre reprise på reportasje om kaka også….i hvert fall i år.

8 kommentarer

Siste innlegg