Det burde ha skjedd på torsdag

Hvorfor burde det ha skjedd akkurat på torsdag?
Jo, da var det den årlige dagen for denne begivenheten. Men det er visst ikke så farlig om det skjer en annen dag heller, har jeg erfart. Det dreier seg om fårikål. Og den har sin egen dag, som mye annet.
Det er alltid siste torsdag i september.

Snikksnakk om fårikål

Fårikål to be! Kål og lammekjøtt.

Kunne hatt det oftere, for det er lett å lage. Men det blir omtrent som med ribba på julaften og lammesteka i påsken. Har det bare en gang i året. Tradisjon. Norsk.

Traust bondekost.

Lenger ned kan du også lese mer om Fårikålens dag.

 

Forberedelsene

Stakk innom Rema1000. Så fikk jeg se lammekjøttet og senere kålhodet. Det var da jeg kom på at jeg skulle lage fårikål en av dagene.

Kjøpte 1,5 kg ferskt lammekjøtt. Og ja, jeg bruker lammekjøtt. Vet heller ikke om det er å få tak i kjøtt fra voksen sau lenger i butikkene. Det vet kanskje du?

Kunne lett ha brukt det også jeg. Smaker bare litt mer sau. Og det er greit.
I gamle dager tror jeg helt sikkert at mor brukte det, og ikke kjøtt av lam.

Slik laget jeg fårikålen

Kål og lam, lag på lag.

Trenger ikke oppskrift.
Så enkelt er det.

  • Altså lammekjøttet oppi stor kjele (1,5 kg)
  • 3 – 5  desiliter vann sånn omtrent.
  • Et stort kålhode (vet ikke hvor mye det veide)
  • Pepper og salt.
  • Poteter kokes for seg sjøl i egen kjele.

Kjøttet var ferdig oppdelt. Kålen skar jeg i store biter.
La et lag med kål først og så kjøtt. Krydret med salt og pepper.
Så kål og kjøtt og krydder, og til slutt kål.

Så ut som det var alt for mye kål, men jeg vet av erfaring at den synker skikkelig sammen i kokeprosessen. Sånn sett blir det aldri for mye kål, synes nå jeg.
Den blir nemlig kjempegod når den får koke lenge i krafta fra kjøttet. Nam!

Og dette blir fårikål når det får stå på ovnen å putre i 1-2 timer. Valgte 2 timer, for liker at kålen blir skikkelig myk og litt brunaktig. Og selvsagt at kjøttet er skikkelig mørt.

Skal egentlig være hel pepper, enten direkte oppi gryta eller i en liten beholder med hull i.
Jeg valgte en ny vri i år. Hadde kun ekstra grovmalt pepper. Du ser det på bildene.
Gikk veldig greit. Ble bra med peppersmak. Men det liker jeg.

Har sin egen dag også.

Godt i gang. Stå litt til….

Fårikålens dag.

I hvert fall i følge Internettet og en blogg der inne fra 2015.

Fårikålens dag (Kokebloggen)
Og her  er Tomsmatprat sitt innlegg om fårikål fra 2022.

Jeg hadde altså ikke fårikål på Fårikålens dag. For den var på torsdag som var.
Det viser seg at denne merkedagen alltid faller på siste torsdag i september.

Sjekk denne artikkelen fra øvrigheta også: Regjeringen.no:

Fårikål er Norges nasjonalrett .

Om det smakte?

Gjett! Det ble veldig godt, og akkurat som jeg husker det fra alle de andre årene opp gjennom, helt fra 50-tallet……

Og jeg laget så mye at jeg har til flere middager.
Den er faktisk enda bedre dagen etter, så vidt jeg husker…..fra gamle dager…..

Liker du fårikål, og har du laget det i høst?

6 kommentarer
    1. Jeg liker fårikål, så vidt… Jeg har liksom aldri likt de store pepperkornene. Får noen ekle assosiasjoner, og liker ikke å måtte plukke ut, legge til side osv.. Men resten er greit nok. Ingen “højdaere” for meg egentlig. Men greit…

      1. Derfor er det sikkert lurt å ha hel pepper i beholder nedi kjelen, som jeg ikke gjorde denne gangen😅 Da slipper du de «stygge» kornene😉 Spiser fårikål bare en gang i året jeg også, men da er det godt🤗

    2. Fårikål er godt, og vi skal be naboene på det en dag. Mannen bruker ikke hel pepper i, bare vanlig. Like godt for det, ellers pleide jeg å bruke sånn beholder før 😀

    3. På torsdag hadde vi ikke tid til å lage fårikål, for det ble for lite tid før vi skulle på korøvelse, men vi skal ha fårikål en dag til uken 😊

      Fårikåler supergodt, og typisk høstmat 😊

      Ønsker deg en superfin søndag ❤😊

      Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg