Jeg lager fersk suppe slik jeg lærte av min mor.
Jeg vokste opp i Løten på Hedmarken, og der lagde mor denne retten på den måten jeg skal beskrive nå. Og det var søndagsmiddag.
Starte med for eksempel 2 kg oksekjøtt. Nærmere bestemt høyrygg.
Og to og en halv liter vann, salt, pepper og litt purre.
Kokes opp, men kun småputre videre.
Fjerne skummet som danner seg når kjøttet koker opp og blodrester koagulerer.
Så kutter jeg opp hodekål, gulerøtter, purre og sellerirot.
Dette skal etter hvert bli fersk suppe og kjøtt med sursøt saus.
Det var også en av favorittrettene mine i barndommen.
Mor laget dette titt og ofte. Det er heller sjelden at jeg gjør det, men vet ikke helt hvorfor, for det er kjempegodt.
Så står dette og småkoker i snaut 2 timer.
På slutten har jeg oppi grønnsakene.
Saus må til. Det gjør retten spesiell. Sursøt saus. Den lager jeg rett før servering, samtidig som jeg koker poteter.
Hakker 1 løk og blander med en halv liter kraft fra suppekjelen i en kasserolle og koker opp. Lager jevning av hvetemel og kaldt vann og rører dette inn til passe konsistens på sausen.
Så smaker jeg til med eddik, sukker, salt og pepper.
Kan servere grønnsaksuppen først, eller til kjøttet. To tallerkener altså.
På den flate tallerkenen legges oppskjært kjøtt, potet og eventuelt litt av grønnsakene fra suppen. Og til slutt sausen!
Velbekomme😋