Slik baker jeg lussekatter

Så var det dagen for lussekattbaking. Det er ikke før den 13.desember de skal spises. Men, jeg følte for å bake i går.
Det var en tradisjon jeg startet med for noen år siden. Jeg liker dem, og ergo lager jeg dem. Og så er de så fine å fryse, så da har jeg gjærbakst etter jul også….kanskje…..

Og jeg bruker ordentlig safran. Jeg kjøper det på apoteket.

Her er oppskriften jeg brukte nå:

900 g hvetemel

120 g sukker

1 pk tørrgjær

0,75 g safran

1 ts salt

4 dl melk

150 g smør

2 egg

Korinter til “pynt”

(og 1 egg til pensling)

Dette kan blandes på forskjellige måter, men jeg gjør det sånn:

Mel, tørgjær, sukker, safran, salt og sukker blandes i kjøkkenmaskin.

Smør og melk varmes opp i kjele på ovnen til passe temperatur, såkalt “fingervarmt”.

Væsken has så i melblandingen og maskina settes i gang. Jeg har videre oppi de 2 eggene, mens maskina fortsatt går. Lar den gå i ca 15 minutter.

Dekker til bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle over det igjen.

Står til heving til deigen blir minst dobbelt så stor. Kan variere, avhengig av romtemperaturen. Min sto i 1 time.

Av med plast og håndkle og sett maskina på igjen ei stund.

Deigen ga 24 lussekatter hos meg. Det avhenger selvsagt av hvor store du vil ha dem.

Pensle alle med sammenvispet egg og putt på noen korinter (eller rosiner)

Det beste er å dekke over med plast igjen før etterheving, for å unngå trekk. Jeg gjorde ikke det. Gikk bra.

Ovnen ble satt på 200 grader. De 2 brettene med lussekatter ble stående til heving i ca. 30 min.

Så inn i ovnen i ca 13 minutter. Må se an på slutten. Trenger mer tid hvis store.

Mine hevet seg veldig bra, så kunne godt ha laget mindre emner og altså fått flere “katter”.

Se hva Wikipedia sier om dette:   Lussekatter er en type gjærbakst som i Norden først og fremst bakes til Luciadagen 13.desember. Lussekattene er formet som små boller, S-formede kringler og lignende. Lussekattene skal være gule, og for å få den riktige smaken brukes krydderet safran. De garneres ofte med rosiner.

Det norske navnet lussekatt er lånt fra svensk der tradisjonen med å feire Luciadagen har lange tradisjoner. Et eldre, ofte lokalt svensk navn har vært döfvelskatt, dyvelskatt og lignende, det vil si «djevelkatt».

Skikken med lussekatter skal ifølge en teori ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling, mens en kristusskikkelse i form av et barn delte ut boller til alle de snille. For øvrig skal Jesus ha passet bedre som gavegiver blant protestantene enn den katolske helgenfiguren St. Nikolaus, forløperen til julenissen. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder, eventuelt med det billigere alternativet gurkemeie.

6 kommentarer

    1. Å, det så godt ut! Har aldri bakt lussekatter selv, men smaker gjerne 😉 Vet ikke hvorfor jeg ikke har lagd det, for jeg baker gjerne gjærbakst 😉

      God søndag! ☺️❤️

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg