Tid for trollkrem kanskje?

Det er det, vettu. Tid for trollkrem altså. I hvert fall i mitt hode. Men for å lage trollkrem må jeg ha tyttebær. Er visst fortsatt tyttebær i skogen om høsten nå for tida også har jeg skjønt. Det har seg bare slik at jeg ikke gidder å plukke. Måte på latskap, si. Tyttebær er godt som syltetøy eller rørt også det, og har opp gjennom vært et «must» å ha i heimen. Godt til mange norske retter.
Men her kommer den nostalgiske historien min om trollkremen:

Trollkrem er godt. Fant et gammelt bilde i arkivet og ble inspirert til å mimre litt. Er vel fra noen år tilbake.

Det er ikke så ofte jeg lager trollkrem. Har kanskje gjort det et par ganger i løpet av fem år sånn omtrent.

Da jeg var barn ble det laget trollkrem oftere. Vi hadde alltid mye tyttebær. Mor og far var på flere tyttebærturer om høsten. Jeg var vel også med, men ikke akkurat det morsomste jeg gjorde. Og det ble laget syltetøy og det ble frosset ned hel tyttebær for bruk til trollkrem blant annet.

Tyttebær er lett å oppbevare, for den inneholder et naturlig konserveringsmiddel. Det heter benzosyre.

I “gamle dager” da det ble laget masse syltetøy som skulle oppbevares på Norgesglass i kjelleren eller matboden, var dette veldig viktig. Syltetøyet kunne stå i flere år uten å bli ødelagt av mugg.

Men så tilbake til trollkremen. Den er lett og rask å lage. Til 6 personer trengs:

  • 12 kg rensede tyttebær
  • 200 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 stk eggehvite
    Pisk tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite i kjøkkenmaskin til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum. Server med en gang. Ha gjerne hele tyttebær på toppen.

Trollkremen på bildet mitt er resultat av denne oppskriften. Jeg husker at vi tidligere blandet alle ingrediensene i en stor bolle og rørte for hånd med ei stor sleiv. Da ble det flere hele/halve bær i kremen.

Begge framgangsmåtene gir god og frisk dessert.

Jeg husker også noen annet fra slutten av 50-tallet som handlet om trollkrem. Det ble hver høst arrangert Røde Kors-uke i Løten. Der var det boder av forskjellig slag. Et slags marked.

Der solgte de trollkrem. Det var kjempedigre kjeler med trollkrem. Og du kan tenke deg høsten og vepsen og trollkremen i kombinasjon. Vi kjøpte alltid trollkrem, men måtte passe på vepsen som også ville ha. Det krydde av dem!
Driver du med bærplukking?
Tyttebærsaft i Mariestad 
Blåbærturen med Yngste

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg