Trollkrem og barndomsminne med veps

Trollkrem er godt. Fant et gammelt bilde i arkivet og ble inspirert til å mimre litt. Er vel fra et par år tilbake.

Det er ikke så ofte jeg lager trollkrem. Har kanskje gjort det et par ganger i løpet av fem år sånn omtrent.

Da jeg var barn ble det laget trollkrem oftere. Vi hadde alltid mye tyttebær. Mor og far var på flere tyttebærturer om høsten. Jeg var vel også med, men ikke akkurat det morsomste jeg gjorde. Og det ble laget syltetøy og det ble frosset ned hel tyttebær for bruk til trollkrem blant annet.

Tyttebær er lett å oppbevare, for den inneholder et naturlig konserveringsmiddel. Det heter benzosyre.

I “gamle dager” da det ble laget masse syltetøy som skulle oppbevares på Norgesglass i kjelleren eller matboden, var dette veldig viktig. Syltetøyet kunne stå i flere år uten å bli ødelagt av mugg.

Men så tilbake til trollkremen. Den er lett og rask å lage. Til 6 personer trengs:

  • 12 kg rensede tyttebær
  • 200 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 stk eggehvitePisk tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite i kjøkkenmaskin til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum. Server med en gang. Ha gjerne hele tyttebær på toppen.

Trollkremen på bildet mitt er resultat av denne oppskriften. Jeg husker at vi tidligere blandet alle ingrediensene i en stor bolle og rørte for hånd med ei stor sleiv. Da ble det flere hele/halve bær i kremen.

Begge framgangsmåtene gir god og frisk dessert.

Jeg husker også noen annet fra slutten av 50-tallet som handlet om trollkrem. Det ble hver høst arrangert Røde Kors-uke på hjemstedet. Der var det boder av forskjellig slag. Et slags marked.

Der solgte de trollkrem. Det var kjempedigre kjeler med trollkrem. Og du kan tenke deg høsten og vepsen og trollkremen i kombinasjon. Vi kjøpte alltid trollkrem, men måtte passe på vepsen som også ville ha. Det krydde av dem!

11 kommentarer

Siste innlegg