Så vart det dagen for lussekattbaking. Sjølveste Lucia-dagen er i morra den 13.
Det var en tradisjon jeg startet med for noen år siden. Jeg liker dem, og ergo lager jeg dem. Derfor blir det altså reprise på bakinga. Og så er de så fine å fryse, så da har jeg gjærbakst etter jul også….kanskje…..
Og jeg bruker ordentlig safran. Jeg kjøper det på apoteket.
Her er oppskrifta jeg brukte:
900 g hvetemel
120 g sukker
1 pk tørrgjær
0,75 g safran
1 ts salt
4 dl melk
150 g smør
2 egg
Korinter til “pynt”
(og 1 egg til pensling)
Dette kan blandes på forskjellige måter, men jeg gjør det sånn:
Mel, tørgjær, sukker, safran, salt og sukker blandes i kjøkkenmaskin.
Smør og melk varmes opp i kjele på ovnen til passe temperatur, såkalt “fingervarmt”.
Væsken has så i melblandingen og maskina settes i gang. Jeg har videre oppi de 2 eggene, mens maskina fortsatt går. Lar den gå i ca 15 minutter.
Dekker til bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle over det igjen.
Står til heving til deigen blir minst dobbelt så stor. Kan variere, avhengig av romtemperaturen. Min sto i 1 time.
Av med plast og håndkle og sett maskina på igjen ei stund.
Deigen ga 24 lussekatter hos meg. Det avhenger selvsagt av hvor store du vil ha dem.
Pensle alle med sammenvispet egg og putt på noen korinter (eller rosiner)
Det beste er å dekke over med plast igjen før etterheving, for å unngå trekk. Jeg gjorde ikke det. Gikk bra.
Ovnen ble satt på 200 grader. De 2 brettene med lussekatter ble stående til heving i ca. 30 min.
Så inn i ovnen i ca 13 minutter med ett brett om gangen. Må se an på slutten. Trenger mer tid hvis kakene er store.
Mine hevet seg veldig bra, så kunne godt ha laget mindre emner og altså fått flere “katter”.
Delfiakaka
Puddelpepperkaker.
Så koselig da. Her blir det lussekatter og frokost til tv i morgen. Elsker sangene til Lucia på svensk tv.
Ja, jeg kommer til å ta en allerede i dag. Resten, etter spising i morra og at noen er gitt bort, havner i fryseren.