Liker du søt lunsj?
Jeg bruker ofte Internett når jeg søker oppskrifter nå for tida. I gamle dager brukte jeg kokebøker og utklipp fra ukeblader og slikt. Jeg har fortsatt en perm med slike utklippsoppsktifter, og denne bladde jeg i på fredagen. Det var fordi jeg skulle lage eplekake. Hadde fått en del epler av en nabo. Da måtte det bare bli produksjon av eplekake, tenkte jeg.
Eplekakeoppskrifter finnes det mange av, og det viste seg at jeg også hadde en del i den permen min. Forholdsvis like alle sammen. Men i latskapens øyeblikk ville jeg velge den enkleste. Slapp til og med å bruke kjøkkenmaskina.
Så da vart det slik. Litt skeptisk, for framgangsmåten så rar ut, men tok sjansen.
I stedet for den vanligste startmetoden med å røre smør og sukker hvitt, skulle smøret smeltes i en kjele på plata, sukker tilsettes og røres inn, for så å tilsette egg oppi denne smørja. Jaja. Målte opp mel, bakepulver og vaniljesukker og siktet dette oppi smørblandinga i kjelen. Ferdig. Litt for enkelt? Ville vise seg.
Oppskrifta i Hjemmet:
225 g smør
5 dl sukker
4 egg
4,5 dl hvetemel
1 ss vaniljesukker
3 epler
1 ts kardemomme
perlesukker til toppen
Forvarm ovnen til 175˚
Smelt smør i en stor gryte og avkjøl noe.
Rør inn sukker og egg og bland til en jevn røre.
Sikt inn mel og vaniljesukker og bland til en klumpfri røre.
Hell røren i bakepapirkledd langpanne 30 x 30 cm
Fjern kjernene fra eplene og del i tynne båter.
Fordel eplebåtene utover kaken, dryss over kardemomme og perlesukker.
Stek midt i ovnen på 50 minutter.
Slik var oppskrifta, og omtrent slik gjorde jeg. Bare omtrent. Stusset litt over at det ikke var nevnt bakepulver ……Putta for sikkerhets skyld oppi ei teskje av dette, jeg. Kanskje trykkfeil i oppskrifta? Vet egentlig ikke…..
Uansett, så vart det en deig som kunne fylles oppi form. Så oppdaget jeg at jeg ikke hadde en form som var 30 x 30 cm. Hm….Må nok kjøpe meg det.
Den store langpanna ble for stor. Fant i stedet to runde kakeformer og fordelte røra i disse, for så å dytte eplebåter nedi. Så fort at 3 epler som var foreslått i oppskrifta vart for lite etter min mening, så kutta opp to til.
Strødde på perlesukker. Men så foretok jeg nok et avvik fra oppskrifta. Litt kardemomme var jo greit nok, men er det ikke godt med kanel, da? Dryssa på en god del av det også.
Så vart det spennende da kakene var ferdig og det skulle smakes.
Det var da vel ikke så verst?
Det ble overraskende nok kjempegodt.
Den rare prosessen med å smelte smør og sukker gjorde nok susen. Det ble en karamellisering under eplene. Nydelig og saftig i tillegg. Dattera ga også tommel opp for denne eplekaka, og jeg kommer til å bruke denne oppskrifta mer.
Men så kom jeg nå på en annen fin eplekakeoppskrift fra i fjor. Den må også prøves igjen. God på en helt annen måte:
En ny oppskrift på eplekake
Eplekake er godt
Lenge siden jeg lagde det. Denne fremgangsmetoden har jeg ikke brukt, men hørtes enkelt og godt ut 
Veldig enkelt, og heldigvis veldig godt. Altså perfekt på alle måter
mmm hørtes deilig ut ,og jeg liker det som er enkelt
Ja, faktisk veldig enkel, og heldigvis supergod.
Eplekake er deilig…..! Nå fikk jeg lyst til å bake…
Lykke til med baksten
Jeg har brukt en enda enklere oppskrift hvor alle ingredienser has i en kjøkkenprofessor og stekes med eplebåter/sukker/kanel. Men du nevner karamellisering så nå vil jeg prøve denne oppskriften med å smelte smør og sukker. Takk skal du ha!
…i 30×30 form er steketid 30 min og familien liker bittelitt rårand….blir saftigere…
Så bra. Takk for tips fra deg også, og håper du blir like fornøyd med resultatet som meg, når du prøver denne oppskrifta