Minst en gang i året MÅ jeg bare spise ostefondue. Det er SÅ godt. Kunne sikkert ha spist det alene, men passer liksom best når jeg har gjester. Og det er alltid slik det blir. Jeg kommer tilbake i et nytt innlegg med hvem som spiste sammen med meg. Nå vil jeg bare fortelle hvordan jeg forberedte måltidet.
Kanskje du har lyst til å vite?
Jeg skulle lage til 4 personer.
Du kan helt sikkert bruke alle typer hvit ost, men jeg synes det blir absolutt best med den sveitsiske GRUYÈREOSTEN. Den er ganske dyr, men fantastisk god. Denne gangen brukte jeg i tillegg ALPEOST fra Tine.
♦️
Startet med å veie opp tilsaman 500 gram ost, for så å rive den. Se bildet.
Blandet oppi 1 spiseskje maisenamel. Dette for at osteblandingen etter hvert ikke skulle bli for tyntflytende.
Jeg målte opp 4 dl tørr hvitvin som jeg hadde oppi fonduegryta. Kunne brukt en annen tykkbunnet kjele også.
Men først delte jeg et hvitløksfedd i to og gned innsiden av gryta med disse.
♦️
Satte på plata og varmet opp vinen til NESTEN kokepunkt.
Tilsatte revet ost litt etter litt og rørte til osten smeltet og det ble en homogen masse. Tilsatte så 1/4 ts med revet muskatnøtt og 1/4 ts paprikapulver. Og rørte videre.
Da var det klart for servering. Enkelt og greit. Satte fonduegryta oppå stativet hvor spritblusset sto under.
Jeg nevnte tilbehør. Ostemassen i seg sjøl er god den, men det trengs noe mer. Blant annet brød som kan dyppes i osten. Kjøpte inn både grovt brød og loff dagen før og skar opp først i skiver og så i passe store biter. Viktig at brødet ikke er for ferskt, for da vil det bli vanskelig å få brødbiten til å sitte fast på dyppepinnen.
Da var det bare å dyppe i vei.
Trenger vel egentlig ikke noe mer enn dette, men jeg synes nå at det er godt med litt annet ved siden av. Der kan man jo bare bruke fantasien og følge lystene.
Jeg serverte 4 forskjellige typer spekemat, småmais, oliven, små sylteagurker og sølvløk.
Og en god hvitvin som drikke, samt vann. Den beste vinen til ostefondue er en type Jura.
Ostefondue og 70-talls assosiasjon
Ostefondue i desember 2022
Rar kombinasjon og du får en oppskrift
For et måltid! Jeg har aldri laget det! Men har smakte det på julebord! Godt!
Og så hyggelig å sitte slik da. Da tar måltidet tid og det er kos!
Flott oppskrift her, artig å se hvordan dette lages!
Tusen takk for hyggelig kommentar. Det er veldig enkelt med ostefondue. Bare prøv
