Snikksnakk om fårikål
Kunne hatt det oftere, for det er lett å lage. Men det blir omtrent som med ribba på julaften og lammesteka i påsken. Har det bare en gang i året. Tradisjon. Norsk.
Traust bondekost.
Forberedelsene
Kjøpte 3 kg ferskt lammekjøtt og 3 kg kål på butikken. Og ja, jeg bruker lammekjøtt. Vet heller ikke om det er å få tak i kjøtt fra voksen sau lenger i butikkene. Det vet kanskje du?
Kunne lett ha brukt det også jeg. Smaker bare litt mer sau. Og det er greit.
I gamle dager tror jeg helt sikkert at mor brukte det, og ikke kjøtt av lam.
Slik lager jeg fårikålen
Trenger ikke oppskrift.
Så enkelt er det.
- Altså lammekjøttet (3 kg) oppi stor kjele
- 3 – 5 desiliter vann sånn omtrent.
- 2 store kålhoder (3 kg)
- Pepper og salt.
- Poteter kokes for seg sjøl i egen kjele.
Kjøttet er ferdig oppdelt. Kålen skjæres i store biter.
Legger et lag med kål først og så kjøtt. Krydret med salt og hele pepperkorn.
Så kål og kjøtt og krydder, og til slutt kål.
Ser ut som det blir alt for mye kål, men jeg vet av erfaring at den synker skikkelig sammen i kokeprosessen. Sånn sett blir det aldri for mye kål, synes nå jeg.
Den blir nemlig kjempegod når den får koke lenge i krafta fra kjøttet. Nam!
Og dette blir fårikål når det får stå på ovnen å putre i 1-2 timer. Velger 2 timer, for liker at kålen blir skikkelig myk og litt brunaktig. Og selvsagt at kjøttet er skikkelig mørt.
Har sin egen dag også.
Fårikålens dag.
I hvert fall i følge Internettet og en blogg jeg fant der inne. Ved å søke på fårikål.
Jeg har altså ikke fårikål på Fårikålens dag. For den er 26.september i år.
Det viser seg at denne merkedagen alltid faller på siste torsdag i september.
I fårikålbloggen jeg leste, var det den 23.september. Det var noe som ikke stemte.
Så fant jeg ut at det innlegget var fra 2015. Oppklart! Og alt i orden. Det blir altså 26. september i år.
Sjekk denne artikkelen fra øvrigheta også: Regjeringen.no i 2014:
Fårikål er Norges nasjonalrett .
Og her er et middagsinnlegg jeg skrev for noen år siden:
Slik er mine 5 viktige sommermiddager.
Om det smakte?
Vet du hva? Det blir nok godt, og akkurat som jeg husker det fra alle de andre årene opp gjennom, helt fra 50-tallet……
Men grunnen til at jeg nøler, er av den enkle grunn at gjestene får retten servert i dette øyeblikk som blogginnlegget blir publisert.
Kommer så klart tilbake med rapport om hvordan fårikålen vart mottatt av store og små i familien.
Og jeg laget så mye at jeg har muligens igjen fårikålmiddag til i morgen.
Den er faktisk enda bedre dagen etter, så vidt jeg husker…..fra gamle dager…..
Liker du fårikål, og har du laget det i høst?
Endelig vart det en anledning
PS
Nå må jeg innrømme noe. Dette innlegget jeg presenterer over her er en sterkt redigert utgave av det jeg publiserte i oktober 2019. Fårikålgryta blir ganske så lik fra år til år, så tok en lett vei her i dag.
Lager du fårikål av lam eller sau?
Vi har spist fårikål i høst ja. Mannen er veldig glad i det, og laget det for et par uker siden. Vi er veldig glad i lammekjøtt, det er det kjøttet vi spiser mest, men fårikål er vel lengst ned på lista mi over hva jeg vil bruke lammekjøtt til. Men for all del, når jeg får det servert spiser jeg det gjerne😉
Det ble veldig godt, og det har blitt en tradisjon å ha det en gang om høsten.
Jeg har spist fårikål i dag jeg! Selv om det ikke er fårikålens dag ☺️
Så bra. Ble sikkert godt hos deg også😀
Lykke til med fårikålserveringen! 😊
Hjertelig takk. Nå er det over. Det var vellykket. Fårikålen falt i smak, og det var jo bra😀
Så bra at fårikålen falt i smak. Vi hadde det for 2 uker siden. Synes den smaker best dagen etter. Vi bruker lam. Det kjøttet er nydelig og mange retter man kan lage. Ha en fin uke.
Ja, det var godt, syntes alle. Og jeg har igjen mye, så da blir det fårikål i dag også. Og kanskje fryser jeg ned noe.
Gjett om jeg fikk lyst på fårikål nå da…..! Det skal jeg jammen lage snart – og be ungane på mat! 🙂
Så bra. Sett i gang. Det vart godt. Spist det idag også jeg. Men i morra må jeg finne på noe annet, ellers blir jeg lei. Resten går i fryseren.