Slik er mine 5 viktige sommermiddager.

Det har liksom blitt sånn. Det kommer av seg sjøl. Trenger ikke å notere det ned for å huske.
Det er sommermiddagene. Ikke alle…… Bare de 5 viktige sommermiddagene.

Det er mange sommerdager

Gangvei langs Mjøsa på Jessnes. Sommeridyll med båt, brygge og fint vær.
Sommeridyll ved Mjøsa. Jessnes-stranda.

Og det blir mange middager. Det blir middager som jeg også har både vår, høst og vinter. Men så er det de spesielle sommer-aktige.


Og det blir alltid litt høytidelig. De spises helst sammen med familien. For det er tradisjon. Koselig.

Jeg lister dem opp under her. Og jeg beskriver dem.

 

Stekt makrell


Det har jeg alltid bare på sommeren. Og makrellen må være fersk. Kjøper den hos fiskehandleren i byen. Han gir meg ekstraservicen å filetere dem for meg.

Serveres med agurksalat, rømme og kokte poteter.
I år hadde jeg denne sommermiddagen med alle “barna” mine.

Innlegget jeg skrev tidligere i år om den het: Minst en sånn middag hver sommer.

 

Rømmegrøt

Skikkelig sommermat. Selv om det er like godt året rundt. Jeg lengter alltid etter den grøten.
Når jeg først har fått måltidet, blir det lenge til neste gang.
For den er ganske mektig. Men så utrolig godt. Og den lager jeg sjøl. Må røre og røre og ikke la det svi seg eller sprute over.

Eller, jeg kan jukse litt, som jeg gjorde i forrige uke. Da skulle jeg bare ha meg sjøl på middag. Kjøpte Fjordland rømmegrøt. Veldig god den også. For å være helt sikker på å få nok fett 😉 putter jeg en smørklatt i midten.
Skal liksom være med den, da. Så kanel og sukker. Og rød husholdningssaft til. Nå hadde jeg deilig kirsebærsaft.

Apropos safta. Det er ikke så ofte jeg bruker den til drikke. Blir heller vann. Men til grøten…..både risengrynsgrøt og rømmegrøt.

Men må ha den i hus, for bruker det som tilsetning i brun saus de få gangene jeg lager det. For å få den rette sødmen.

 

Sommerlapskaus


Dette er en spesiell lapskaus som jeg har hver sommer. Spesiell kan jo diskuteres, for er ganske så enkel.
Da lager jeg stor porsjon. Og den er etterspurt som sommermat i familien.
I år tok jeg med en diger kjele til unga. Lettvint å lage også. Tradisjon ført videre fra min svigermor.

Masse ferske grønnsaker er tingen. Helst årets nye. I form av kål, gulerøtter, purre, poteter og gjerne sellerirot. Kjøttvarianten oppi denne gryta er rett og slett medisterfarse-boller. Og det må være farse fra den lokale slakteren. Tradisjon. Blir ikke noe særlig kraft i vannet av disse ingrediensene, så sper på med enten buljongterninger eller fond.
Det kan være kalv, okse eller kylling.
Hvis jeg er riktig flink, bruker jeg egenprodusert kraft.
Og detta blir godt og sunt.

 

Skalldyraften

Skalldyrgilde


Det har jeg skrevet om før. Tradisjon at unga og jeg, og eventuelt andre i tillegg, treffes for skalddyrgilde hos meg en gang på sommeren.

Les tidligere innlegg:
Nå er skalldyrene i hus.

Enda ett: Og her er bildene.

 

Potetsalat


Med grillmat eller spekemat.Grillmat er ikke så spesielt. Det har vel alle opptil flere ganger i løpet av sommeren.

Men det er potetsalaten som er viktigst. Det er så godt.
Jeg elsker poteter, og når jeg har det i form av potetsalat, blir det til at jeg spiser alt for mye poteter.

Men gjør det noe da? Følger ikke lavkarbodiett uansett 😉
Jeg kunne lett ha vært vegetarianer akkurat  da. Droppet kjøttet. Bare potetsalat.

Hva jeg har i potetesalaten?
Så klart nykokte poteter.
Ellers kan det variere etter hva jeg har i kjøleskapet.
Et grønt eple (eller 2 hvis det er stor porsjon)
Vårløk eller gul løk.
Hakket sylteagurk.

Dressingen er viktig:
Rømme blandet med litt lake fra sylteagurken, sennep, salt og pepper.
Hvis jeg ønsker den skarpere, setter jeg til litt chili i form av pulver, pasta eller flytende.
Kommer an på hva jeg har.
Smaker til under veis, og putter oppi mer hvis det trengs.
Har ingen oppskrift på dette, så blir aldri helt likt.

Og rakk jeg disse i år?

Jada. Dreier seg jo bare om 5 dager, så skulle bare mangle 😉
Kan jo hende jeg rekker en runde til også 😉

Hvordan er det med deg? Har du sommerfavoritter du bare må ha?

Nå skulle jeg hatt bilde av både det ene og det andre, men det får duge med ett for en av middagene. Og et sommerlandskapsbilde 🙂

 

12 kommentarer
    1. Mye godt her.. Pleier alltid å grille og ha reker ..men siden jeg ble så dårlig i sommer..rakk vi aldri det..men kanskje det fortsatt kan bli “grillvær”.. Grønsakslapskaus hadde vi her om dagen..det passer året rundt :)) Kos deg med dagen videre <3

    2. Makrell for meg er et must. Vi fisker selv:)
      Har også hatt fjordland rømmegrøt, men ble for mektig for meg.
      Viktig med grillmat og salater også.
      Ellers liker jeg å.prøve oppkriftene fra hjemmetblad:)

    3. Mye godt her ja 🙂 Selv er jeg kjempeglad i fisk, men dessverre er jeg allergisk. Hver gang jeg spiser fisk (uansett hvit eller rød som laks/ørret) blir jeg syk med oppkast og migrene. Det er stoffet i fisken jeg reagerer på, og derfor må jeg holde meg unna det.

      Ønsker deg en kjempefin lørdag <3 🙂

      Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

    4. Mmmm godt alt uten om makrell…………. det har jeg spist nok av i mitt 51 årige liv – mest som barn……….. og makrell er for meg agnemat for fiskere 😀 men sånn er det! Å grille er vel høydare om man tenker sommermat……… ellers har jeg ikke noe som er helt sommermat. Mere dette med JORDBÆR! 😀

    5. Her var det mye godt! Spiser mye av det samme, og i år ble det et måltid med makrell. Men vi håper å få litt mer. Sjelden vi kjøper sånn fisk, for stort sett får vi noe av det i løpet av sommeren.
      Jeg er ikke så veldig på skalldyr, men mannen min er kjempeglad i det. Holder meg til risgrøt og hvetemelsgrøt, men kan spise rømmegrøt en sjelden gang. Alt dette som du beskriver er sommermat ja! 🙂
      Lapskaus er også godt. 😀

    6. Masse deilig her. Elsker stekt makrell. Men ikke spist i år – da ungene ikke har har fisket. Det jeg synes er deilig på sommeren er. Reker, loff og sånn og hvitvin til. Ellers så hører det med masse gresk mat. Det er sommeren for meg. Elsker Kreta og da koser vi oss den uka vi er der.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg