Lager du fårikål av lam……eller voksen sau?

Høres litt fælt ut når jeg sier det slik i overskrifta. Men det er nå sånn det er. Må ha kjøtt av dyr for å lage kjøttrett. Dette er en av de middagsrettene jeg har i løpet av høsten. Fårikål. I går ble det sånn. Endelig fikk jeg somlet meg til å lage det.

Snikksnakk om fårikål

Fårikål to be! Kål og lammekjøtt.

Kunne hatt det oftere, for det er lett å lage. Men det blir omtrent som med ribba på julaften og lammesteka i påsken. Har det bare en gang i året. Tradisjon. Norsk.

Traust bondekost.

Lenger ned kan du også lese om Fårikålens dag.

 

Forberedelsene

Stakk innom Rema1000 på vei hjem den dagen jeg fikk skifta hjul på bilen. Skulle ha batteri til Barneys blålys.
Du skjønner kanskje ingen ting?
Klikk på linken for forklaring om blålyset:

Blålys i natten.

Så fikk jeg se lammekjøttet og senere kålhodet. Det var da jeg kom på at jeg skulle lage fårikål en av dagene…….og glemte batteriet.

Kjøpte 1,5 kg ferskt lammekjøtt. Og ja, jeg bruker lammekjøtt. Vet heller ikke om det er å få tak i kjøtt fra voksen sau lenger i butikkene. Det vet kanskje du?

Kunne lett ha brukt det også jeg. Smaker bare litt mer sau. Og det er greit.
I gamle dager tror jeg helt sikkert at mor brukte det, og ikke kjøtt av lam.

Slik laget jeg fårikålen

Kål og lam, lag på lag.

Trenger ikke oppskrift.
Så enkelt er det.

  • Altså lammekjøttet oppi stor kjele (1,5 kg)
  • 3 – 5  desiliter vann sånn omtrent.
  • Et stort kålhode (vet ikke hvor mye det veide)
  • Pepper og salt.
  • Poteter kokes for seg sjøl i egen kjele.

Kjøttet var ferdig oppdelt. Kålen skar jeg i store biter.
La et lag med kål først og så kjøtt. Krydret med salt og pepper.
Så kål og kjøtt og krydder, og til slutt kål.

Så ut som det var alt for mye kål, men jeg vet av erfaring at den synker skikkelig sammen i kokeprosessen. Så sånn sett blir det aldri for mye kål, synes nå jeg.
Den blir nemlig kjempegod når den får koke lenge i krafta fra kjøttet. Nam!

Og dette blir fårikål når det får stå på ovnen å putre i 1-2 timer. Valgte 2 timer, for liker at kålen blir skikkelig myk og litt brunaktig. Og selvsagt at kjøttet er skikkelig mørt. Og da ble det 2 timer.

Skal egentlig være hel pepper, enten direkte oppi gryta eller i en liten beholder med hull i.
Jeg valgte en ny vri i år. Hadde kun ekstra grovmalt pepper. Du ser det på bildene.
Gikk veldig greit. Ble bra med peppersmak. Men det liker jeg.

Har sin egen dag også.

Godt i gang. Stå litt til….

Fårikålens dag.

I hvert fall i følge Internettet og en blogg jeg fant der inne. Ved å søke på fårikål.

Fårikålens dag (Kokebloggen)

Jeg hadde altså ikke fårikål på Fårikålens dag. For den var så tidlig som 26.september.
Det viser seg at denne merkedagen alltid faller på siste torsdag i september.
I fårikålbloggen jeg leste, var det den 23.september. Det var noe som ikke stemte.
Så fant jeg ut at det innlegget var fra 2015. Oppklart! Og alt i orden. Det var altså 26. september i år.

Sjekk denne artikkelen fra øvrigheta også: Regjeringen.no i 2014:

Fårikål er Norges nasjonalrett .

Og her er et middagsinnlegg jeg skrev i sommer:

Slik er mine 5 viktige sommermiddager.

Om det smakte?

Gjett! Det ble veldig godt, og akkurat som jeg husker det fra alle de andre årene opp gjennom, helt fra 50-tallet……

Og jeg laget så mye at jeg inviterer en person på fårikålmiddag i dag.
Den er faktisk enda bedre dagen etter, så vidt jeg husker…..fra gamle dager…..

Liker du fårikål, og har du laget det i høst?

 

 

 

 

 

 

 

 

13 kommentarer
    1. Fårikål er godt. Har hatt det en gang i høst. Eldste Sønn ba seg selv på middag da han hørte vi skulle ha Fårikål. Restene ble gitt til faren min. Han hadde middag i tre dager.

    2. Ja, jeg har hatt fårikål to ganger nå i høst. Og det blir kanskje enda en gang før julestria begynner 🙂 Er veldig glad i det, og kanskje fordi det er så lett å lage 🙂
      Jeg pleier å legge kjøttet ned i gryta først, og koke i en time. Så legger jeg kålen oppå, og koker en time til. Da blir det som jeg liker det best 🙂 Pepperen blir jo alt etter hva jeg har, men oftest hele 🙂
      Nå fristet du meg altså, jeg fikk veldig lyst på fårikål 🙂

    3. Før var fårikål det beste jeg visst. Enig om at den er enda bedre dagen etter, og det må masse kål til. Nå spiser jeg fårikål den ene gangen i året, som ribbe …..og bacalao. Mektig mat som holder en gang i året…og ja, lammelår.
      Men nå fikk jeg vite mer om fårikålens dag, takk for det :).

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg