Min oppskrift på hveteboller

Det var så klart fastelavnssøndag i går.  Vanlig med boller, og det vart laga i år. For fikk staselig besøk av famile på det som også var morsdag.

Jeg holder meg til samme oppskrifta både når det gjelder fastelavnsboller og rosa boller til barnebursdag og andre anledninger. Har funnet en som er god, og da er det greit å holde seg til det som funker.

  • 900 g hvetemel
  • 120 g sukker
  • 1 pakke tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 5 ts kardemomme
  • 4 dl melk
  • 150 g smør
  • 2 egg
  • 1 egg til pensling

Så gjør jeg som følger, på min egen enkle måte.
Veier opp mel og sukker i kjøkkenmaskinbollen.
Tilsetter gjær, salt og kardemomme.
Veier opp smør i en liten kjele. Smeltes på plata.
Måler opp melk og heller den oppi det smeltede smøret i kjelen.
Så må fingeren brukes for å sjekke temperaturen. Ved bruk av tørrgjær kan temperaturen være opptil 40 grader. Fersk gjær må ha ca 30 grader.
Kanskje lurt å sjekke med termometer i stedet for med finger’n uansett.
♦️
Eltes i kjøkkenmaskina i 20-30 minutter for at glutennettverket skal dannes. Dette nettverket holder etter hvert gass og vanndamp innesperret slik at bollene hever seg og blir saftige.
Så dekker jeg bakebollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og lar den stå i ca 1 time til den er blitt dobbelt så stor.
Elter så litt  og deler opp i passende emner.
For at bollene skal bli like store, veier jeg dem. Høres komplisert ut, men fort gjort. Hver bolle er 75 gram, med slingringsmonn på 1-2 gram i hver retning.
Det blir 23 boller av denne deigen.
Pensler med egg og legger plastfolie over for heving i 30-40 minutter.
Inn i ovnen på over- og undervarme 200 grader og steker i 13-15 minutter.

Andre bolleblogginnlegg:
Litt fakta om dagen
Bollebursdagsfest
Hva blir dette tror du?
Det vart en ny vri på to måter.

8 kommentarer
    1. Bollene dine ser veldig gode ut. Fint å bruke samme oppskrift om den funker, ja. Jeg pleier å bruke innsiden av håndleddet for å kjenne om temperaturen er riktig. 😊

    2. Bollene ser så gode ut, nam 😋 Oppskriften og fremgangsmåten ligner veldig på sånn jeg har gjort tidligere. Har man funnet en oppskrift som fungere, så er der greit å holde seg til den. klem 🤗

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg