Da er jeg i rute. Kom plutselig på at…..hva med jordbær?
Lett å bli minna på det, for de er lett tilgjengelig i alle matvarebutikker jeg måtte stikke innom. Til vekslende pris vel å merke, men det er jo avhengig av sort og tidspunkt også, og om de er norske eller ikke.
Tradisjonen min som går mange, mange år tilbake angående jordbær, har med forberedelse til vinterlagring å gjøre.
Ikke bare det å kjøpe en kurv for spising sånn dann og vann i sesongen, men handle inn «kassevis».
Eller rettere sagt 2 kasser, som da består av til sammen 24 kurver med jordbær. Slik vart det her om dagen. Akkurat som i fjor, og fra samme sted. En utebod ved parkeringsplassen på Manglerudsenteret vart valgt. Har ikke sjekka så mye annet, men i hvert fall billigere dere enn i butikkene.
♦️
Så da fikk jeg en jobb å gjøre før bærene ble dårlige.
De var nyplukka, så holder i hvert fall et par dager i kjøleskapet.
Men har ikke plass til alt dette, så noe måtte gjøres ganske raskt.
Skylle bæra og fjerne hams var første del av jobben.
Fram med kjøkkenmaskin og vekt.
Her er oppskrifta mi:
2 kg renset bær has oppi bollen på kjøkkenmaskina
250 g sukker veies opp og iblandes en pose frysepulver (stivelse)
♦️
Da er det bare å kjøre i gang maskina på lav hastighet
Rører til sukker/stivelse-blandinga er oppløst, men kortest mulig.
Vil gjerne ha noen hele og halve bær i frysetøyet.
Så fyller jeg jordbærblandinga i små plastbokser egnet for frysing.
Merker med «jordbær-24» og putter i fryseren. Så er det ny runde med samme prosedyre til nesten all bæra er brukt opp.
♦️
Da har jeg frysetøy langt utover vinteren. Kommer selvsagt an på hvor ofte jeg tar ut bokser. Barnebarna elsker dette, så passer alltid på å tine til de kommer på besøk.
Hvis du vil lese mer om mine jordbærtradisjoner opp gjennom, kan du klikke deg inn på linkene nederst her.
PS
Som du ser av bildet, fryser jeg sjølsagt ikke all jordbæra jeg bringer i hus. Det blir rimelig mange jordbærsoller de dagene bæra holder seg.
Ville du ha laget syltetøy, frysetøy eller noe helt annet?
Den røde fare eller den røde glede?
Den store jordbærdagen
Jordbær og jordgubbar
Så flink du er da. Jeg må si at det holder med en kurv til meg:)
Det er blitt en deilig tradisjon her hos meg😅😋
Så flott tradisjon. Så nydelig å ha i fryseren. Og kjekt når barnebarna er glad i rørte jordbær 😀Takk for fin oppskrift.
Ja, det er jo veldig godt😀
En slik jordbærtradisjon er viktig altså! Jeg hadde også det lenge, men de siste åra har det sklidd ut! Så – nå kjøper jeg bare flere kurver i uka hele sesongen, og spiser og koser meg… <3
Ja, det finnes jo jordbær hele året nå for tida, så egentlig ikke så nødvendig med denne matauken. Men det har nå blitt slik. I gamle dager var vi jo på selvplukk også.